Milliós a tábora a táplálkozási érzékenységben szenvedőknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 03. 05. 08:00

Magyarországon sajnos egyre szélesedik a vásárlóknak azon rétege, amely egészségügyi okokból bizonyos termékeket nem fogyaszthat, így speciális vásárlói igényekkel jelenik meg az élelmiszer-kereskedelemben.A táplálkozási érzékenységek lényegében három nagy csoportba sorolhatók.
1. Örökletes betegségek vagy öröklött hajlam miatti érzékenység bizonyos tápanyagokra. Ebbe a körbe tartozik az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség. A lisztérzékenységben szenvedők csak gluténmentes (a glutén a gabonafélék fehérjéje) termékeket fogyaszthatnak, a PKU-betegségben szenvedők szervezete pedig a fenil-alanin nevű aminosavat nem képes feldolgozni. A laktózérzékenység a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának képtelensége.
2. Egyre több embernél jelentenek problémát az allergiás reakciót kiváltó táplélékok vagy összetevők. Ebbe a körbe tartozik többek között a tojás és a tejfehérje, a szója és a földimogyoró. Azok a vásárlók, akiknél ezek a termékek vagy összetevők valaha is allergiát váltottak ki, árgus szemekkel figyelik az élelmiszerek címkéit, és ha bármelyiket is felfedezik, elutasítják annak megvásárlását.
3. A táplálékérzékenység fogalomkörébe kell sorolni azokat a tápanyag-összetevőket is, melyek fogyasztása tiltott vagy korlátozott egyes betegségek miatt (például vesebetegek vagy magas vérnyomásban szenvedők esetében). Sajnos számos ilyen van, de a legszélesebb fogyasztói réteget ebben a körben képviselik.

Alapvető élelmiszerekből már széles a választék
Bár hivatalos, komplett statisztikai összesítés nem áll rendelkezésre, hogy a három csoport összesen hány hazai fogyasztót jelent, ám a különböző egészségügyi publikációk alapján valószínűsíthető, hogy ez a szám a milliós nagyságrendet eléri, így komoly vásárlóerőt képvisel. Ezt a megállapítást erősíti tulajdonképpen az is, hogy az élelmiszergyártók az utóbbi 10–15 évben folyamatosan fejlesztenek ki és jelennek meg a piacon táplálékérzékenységben szenvedők számára készülő termékekkel.
A legszélesebb – és egyre bővülő – a kínálat a cukorbetegek számára gyártott diabetikus termékekből, amely már nem csupán az édesség kategóriát jelenti, hanem az alapvető élelmiszerek körét is. A sütőipar számos olyan terméket állít elő, amelyet az egészséges étrendtől eltérő diétára szoruló fogyasztóknak tervezett. Ilyen például a Graham-kenyér, amely jól beilleszthető az elhízottak, a cukorbetegek, illetve az emésztőszervi rendellenességekkel élők diétájába. Az úgynevezett levegőkenyeret, a diabetikus búzakorpás és a diabetikus búzatöretes kenyeret kifejezetten cukorbetegeknek állítják elő. Több pékség készít már sószegény, gliadinmentes (gluténmentes) és fehérjeszegény kenyeret a vesebetegek, illetve a lisztérzékenyek számára. A győri Multi Pékség pedig a gluténmentes mellett laktózmentes termékeket is gyárt.

A pudingportól a baromfiig
Az Ed.Haas Hungaria Kft. – mely 1915 óta kompetens a sütési és főzési segédanyagok, konyhai portermékek előállításában – 2008-ban új termékcsaláddal jelent meg a piacon. A Haas Natural termékek mindegyike gluténmentes, így kifejezetten ajánlott a lisztérzékenyek számára. Az 5-féle pudingporból, 2-féle tortazseléporból, élesztőből, sütőporból, vanilincukorból, vaníliaízű öntetporból, glu-kononból, valamint étkezési keményítőből és szőlőcukorból álló termékcsalád megjelenése – amelyet erős markatingaktivitással is támogat a cég – igen kedvező fogadtatásra talált. A Haas Natural termékek ráadásul csak természetes aroma és színezék felhasználásával készülnek, így az összetevőkre allergiás vagy általában az egészséges táplálkozás szempontjait figyelembe vevő vásárlók körében is méltán számíthatnak népszerűségre.
– Az Ed.Haas Hungaria Kft. további fejlesztéseken is dolgozik, így 2009-ben a Haas Natural portermékek szortimentje újabb tagokkal bővül majd – mondja Kamocsai Renáta termékmenedzser.
A Friesland Hungária Zrt. tejtermékei között is megtalálhatók egyrészt a liszérzékenyek számára készülő, másrészt az allergiás reakciót kiváltó összetevőktől mentes élemiszerek. A Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. és a MERIAN Orosháza Zrt. választékában is szerepelnek a táplálékérzékenységben szenvedők számára kifejlesztett baromfitermékek.
A Naszálytej Zrt. nem csupán laktózmentes tejet, hanem tejfölt és joghurtot is készít a tejcukorérzékenyek számára.
A Cerbona Zrt. a népszerű gabonapelyhek körét bővítette 2-féle gluténmentes termékkel.
A Diabet Trade Kft. FE-MINI termékcsaládjának (kenyérpor, süteménypor, pudingporok, galuskapor, kakaó, kenyérmorzsa, száraztészták) valamennyi tagja fehérje- és fenil-alaninszegény, koleszterin- és gluténmentes.
L. K.

Kapcsolódó cikkeink