Milliárdok – feltételekkel

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 05. 30. 08:00

Azzal, hogy május 9-én az Európai Bizottság és a magyar kormány képviselői a németországi Hofban aláírták az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, eldőlt, hogy 2013-ig milyen területekre mennyi pénzt költhet Magyarország a rendelkezésére álló mintegy hét­ezermilliárd forintból.A fejlesztési tervről szóló, az Európai Bizottsággal (EB) folytatott tárgyalások során a magyar kormány által javasolt pénzügyi keretek összesen kevesebb mint két százalékkal változtak az egyes programok között, míg a teljes lehívható keret változatlan, továbbra is mintegy hétezermilliárd forint.
A pályázatok kiírására nyártól lehet számítani – jelentette be Bajnai Gordon, a szerződést magyar részről aláírók fejlesztéspolitikai kormánybiztosa a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank Hungary által rendezett konferencián, május 10-én. A pontos számokat idéző politikus elmondta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv alapján 6875 milliárd forint uniós forrás áll majd az ország rendelkezésére 2007–2013 között. Ebből az egyik legfontosabbnak számító Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretösszege 690 milliárd forint. Az agrárium és a vidékfejlesztés külön keretből 1300 milliárd forinttal gazdálkodhat.
A konferencia résztvevői hallhatták azt is, hogy az EB által engedélyezett, márciusban meghirdetett pályázati lehetőségekre eddig több mint másfél ezer beadvány érkezett, és a 30 milliárd forintos lehetőségből eddig 20 milliárd forintot igényeltek.
Ficsor Ádám, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára beszámolt arról, hogy a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben a támogatásokkal a tőkepótlás a legfontosabb. Ezzel szeretnék elérni, hogy az agrárgazdaságban gyarapodjék a hozzáadott érték. Ezért csak azoknak a szervezeteknek vagy gazdálkodóknak szabad a különböző programokban részt venni, akik képesek növekedni, s hosszabb távon versenyben tudnak maradni. A magyar agrártárca szándékai szerint 2013-ig 30–40 százalékos élelmiszerelőállítás-növekedéssel lehet számolni.
Czauner Péter

Kapcsolódó cikkeink