Mikroműanyag NÉLKÜL – a ROSSMANN-tól

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 09. 18. 10:57

Idén bevezetett, új „Mikroműanyag NÉLKÜL” termékjelölésünk a jövőben minden olyan ROSSMANN kozmetikai márkán (bőrradíron, samponon, tusfürdőn) szerepelni fog, amelynek készítményei nem tartalmaznak sem szilárd mikroműanyagot, sem folyékony szintetikus polimert. A jelölés a környezetéért tenni akaró vásárló pontosabb tájékoztatását szolgálja.

A fenntarthatóság fontos szerepet játszik a ROSSMANN-nál. Környezetbarát vállalatként 2013 óta következetesen kerüljük a szilárd mikroműanyag hámlasztó részecskék saját kozmetikai márkáinkban történő használatát az ipar önkéntes kötelezettségvállalásának részeként. Például a bőrradírozó termékekben csak olyan természetes eredetű hámlasztó részecskéket használunk, mint például a lávakő, a tengeri só, a sárgabarackmag vagy a kovasav. Ezenkívül jelenleg is kerüljük, ahol lehetséges, más szilárd és ún. folyékony mikroműanyagok használatát.

Cégünk tudományos szakértőkkel együtt dolgozta ki, hogy mely szilárd mikroműanyagok és mely vízben duzzadó (félszilárd) és oldható szintetikus polimerek tartoznak a ROSSMANN által meghatározott mikroműanyagok körébe. Ez alatt minden olyan vegyületet értünk, amely az „Összetevők” listában (a saját kozmetikai márkáink összetevőinek INCI-listája) a következő megjelölések valamelyikével szerepel:

az „akril” szó;

a „polimer” szóelem;

a „szilán” szóelem;

a „sztirol” vagy „sztirén” szóelem;

polietilén;

polipropilén;

polietilén-tereftalát;

polivinil-klorid;

nylon;

poliészter;

poliéter;

poliamid;

poliimid;

poliuretán;

etilén-vinil-acetát;

polikvaternium.

A tudományos tanácsadó cégekkel és a beszállítókkal szoros együttműködésben minden kozmetikai termékünket megvizsgáljuk, hogy a definíciónk szerint tartalmaz-e mikroműanyagot, és ha igen, helyettesíthető-e a megfelelő nyersanyagokkal. Egyre több receptúra valósítható meg ugyanis szilárd mikroműanyagok és folyékony vagy félszilárd szintetikus polimerek nélkül. De minden helyettesítő anyag esetében adatokat kell gyűjteni, és teszteket kell készíteni a hatékony és biztonságos megoldások megtalálásához.

Az év végéig közel 500 ISANA termék fogja megkapni a ROSSMANN „Mikroműanyag NÉLKÜL”-termékmegjelölést. A Babydream elnevezésű ROSSMANN márka esetében 31 ilyen termék lesz.

A tanúsítvánnyal rendelkező természetes kozmetikumok alapvetően mentesek a mikroműanyagoktól. A ROSSMANN Alterra márkanevű termékei között számos Nature-tanúsítvánnyal rendelkező, ezáltal mikroműanyag-mentes termék található.

A jelölés kizárólag a tartalomra vonatkozik, a termék csomagolására vagy a hordozóanyagokra – például törlőkendőkre – nem. (x)

Kapcsolódó cikkeink