”Miközben pánikolunk, megdöglenek az állatok” – sok gondot okoz az aszály

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 07. 19. 10:25

Az aszály miatt az ország keleti részében alig van takarmány, pedig ezekben a hetekben kell feltölteni a készleteket, amit jövőre etetnének meg az állatokkal. A hús és a tejtermékek ára is felrobbanhat ősszel – olvashatjuk a hvg.hu cikkében.

Kevés a takarmány

A kukoricának keleten már lőttek az aszály miatt, de a többi takarmánynak valót is csillagászati áron kapják a gazdák, előbb-utóbb a tejtermékek és a hús árában is észre fogjuk venni a további drágulást. Még két hete talán volt remény, hogy az eső bepótolja a lemaradását, de mostanra már látszik, ha esne is, az is késő lenne.

A Dél-Alföldön, sok helyen már ment a zúzó, nem vártak a kukorica „betakarításával”, mert az alig félméteres növények is besültek. A szénának is csillagászati ára van, ha van, nem véletlenül kérte az Nagy István agrárminiszter Brüsszeltől, hogy a zöldítési támogatással kezelt területen is kaszálhassanak a termelők. A kukorica lényegében a baromfi, a sertés, de a szarvasmarha takarmányozásában is fontos szerepet tölt be, a széna főként a kérődzőknél fontos, ahogy az árpából, tritikáléból is abrak lesz. Az Unió válságkezelő forrásaiből a sertéstartók, és a baromfi ágazat is kaphat, az összesen 6,3 milliárd forintos keretre július végéig lehet benyújtani a kérelmeket, a pénzt szeptemberben fizeti ki az Államkincstár. Ez hozhat könnyebbséget, de egyik növényben sem dúskálnak most az alföldi megyékben, így a kormány által háborúsnak nevezett inflációt az aszály is megtolhatja.

Miközben pánikolunk, megdöglenek az állatok

Az ágazatban nem a mostani aszály tette be a kaput, de az tény, hogy nagyon rosszul jött a még működő gazdaságoknak. Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint az ország keleti felén újabb gazdaságok zárhatnak be. „Ne tegyük fel a kezünket, mert miközben megy a hisztéria, megdöglenek az állatok” – intett nyugalomra mindenkit a szövetség elnöke.

A cikk itt folytatódik… 

Kapcsolódó cikkeink