”Miközben pánikolunk, megdöglenek az állatok” – sok gondot okoz az aszály
Az aszály miatt az ország keleti részében alig van takarmány, pedig ezekben a hetekben kell feltölteni a készleteket, amit jövőre etetnének meg az állatokkal. A hús és a tejtermékek ára is felrobbanhat ősszel – olvashatjuk a hvg.hu cikkében.

Kevés a takarmány
A kukoricának keleten már lőttek az aszály miatt, de a többi takarmánynak valót is csillagászati áron kapják a gazdák, előbb-utóbb a tejtermékek és a hús árában is észre fogjuk venni a további drágulást. Még két hete talán volt remény, hogy az eső bepótolja a lemaradását, de mostanra már látszik, ha esne is, az is késő lenne.
A Dél-Alföldön, sok helyen már ment a zúzó, nem vártak a kukorica „betakarításával”, mert az alig félméteres növények is besültek. A szénának is csillagászati ára van, ha van, nem véletlenül kérte az Nagy István agrárminiszter Brüsszeltől, hogy a zöldítési támogatással kezelt területen is kaszálhassanak a termelők. A kukorica lényegében a baromfi, a sertés, de a szarvasmarha takarmányozásában is fontos szerepet tölt be, a széna főként a kérődzőknél fontos, ahogy az árpából, tritikáléból is abrak lesz. Az Unió válságkezelő forrásaiből a sertéstartók, és a baromfi ágazat is kaphat, az összesen 6,3 milliárd forintos keretre július végéig lehet benyújtani a kérelmeket, a pénzt szeptemberben fizeti ki az Államkincstár. Ez hozhat könnyebbséget, de egyik növényben sem dúskálnak most az alföldi megyékben, így a kormány által háborúsnak nevezett inflációt az aszály is megtolhatja.
Miközben pánikolunk, megdöglenek az állatok
Az ágazatban nem a mostani aszály tette be a kaput, de az tény, hogy nagyon rosszul jött a még működő gazdaságoknak. Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint az ország keleti felén újabb gazdaságok zárhatnak be. „Ne tegyük fel a kezünket, mert miközben megy a hisztéria, megdöglenek az állatok” – intett nyugalomra mindenkit a szövetség elnöke.
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >