Miért nem tudunk ellenállni a csokoládénak?

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 11. 14. 10:33

Az édes és zsíros nyalánkság utáni sóvárgás egy meglepő agyi területre és az ott termelődő természetes, ópiumszerű vegyületre vezethető vissza – számol be a Current Biology szeptemberi számában megjelent tanulmányra hivatkozva a Mindennapi Pszichológia..

A kutatás vezetője, Alexandra DiFeliceantonio, a Michigani Egyetem munkatársa szerint ez arra utal, hogy az agy a korábban véltnél nagyobb kiterjedésű rendszerrel rendelkezik, amely a jutalmazással túlfogyasztásra ösztönzi az embert. A szakértő szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a túlzott fogyasztás ilyen nagy problémává vált napjainkban. A kutatócsoport a kísérlet során kimutatta, hogy amikor a patkányok az édességet ették, ezen az agyi területen megnövekedett az enkefalin, egy kábítószerhez hasonló természetes vegyület termelődése. A szakértők szerint nem arról van szó, hogy az enkefalin vagy más hasonló vegyületek hatására szeretik jobban a patkányok a csokoládét, hanem az agyi vegyületek megnövelik a vágyat, és evésre sarkallják az állatokat. A szakértő szerint valószínűnek tűnik, hogy az enkefalin áll a túlevés és függés bizonyos formáinak hátterében.
A témáról többet olvashat itt.

Kapcsolódó cikkeink