Michelin-csillagot kapott a Costes étterem

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 17. 00:08

A Ráday utcai Costes a második közép-európai étterem, amely megkapta a legrangosabb gasztronómiai kalauz ilyen szintű elismerését.

A Michelin Guide legújabb, 2010-es kiadása szerint megvan az első magyar Michelin-csillagos étterem, a budapesti Costes. A hivatalos közlemény kiadása után a hír először az Otthon, édes blogon jelent meg.
Az éttermeket soroló Main Cities of Europe kiadványban először szerepel csillaggal magyar hely, sőt ez a második étterem, amely egykori szocialista országban működik: az első posztkommunista Michelin-csillagos hely a prágai Four Seasons szálloda Allegro étterme lett még 2008-ban, amely a mostani kiadványban is szerepel.
Az  étterem tulajdonosa, Gerendai Károly (ő a Sziget egyik tulajdonosa is) tudott arról, hogy a Michelin szakértői már többször is tesztelték az éttermet, de mint mondta, nem bízott abban, hogy megkapják a csillagot, mivel nemrégiben cseréltek séfet. A portugál Miguel Vieira helyét az argentín Nicolas Delgado vette át tavaly év végén. Miután bejelentették a váltást a Michelin közponjában, januárban újból felkeresték az éttermet az ellenőrök, és fel is fedték magukat.
Idén 55 európai étterem kapott egy Michelin-csillagot, így az újakkal együtt már 271 ilyen hely van Európa fővárosaiban. (A kalauzt szinte kizárólag fővárosok érdeklik.)
Két csillagot összesen öt étterem kapott újonnan, így is csak 55 helyből áll a lista, míg három csillagot idén mindössze egy helynek, egy londoni étteremnek ítéltek, és így is csak 15 hely van jelenleg a három Michelin-csillaggal büszkélkedő éttermek szűkkörű klubjában.
A Bloomberg értesülései szerint idén a Michelin szakemberei összesen 20 magyar éttermet próbáltak ki, négy közülük az ajánlott éttermeknek járó Bib Gourmand-t kapta, mely a csillagok alatti legutolsó szint.
A franciaországi központtal működő gumigyártó Michelin cég útikönyvek és térképek kiadásával is foglalkozik. Egyik útikönyvsorozata kifejezetten az éttermekre összpontosít; ez a sorozat 1926 óta csillagok odaítélésével tünteti ki a különösen kiválónak ítélt éttermeket – írja az Index.

Kapcsolódó cikkeink