Mi várható az élelmezési világnap (október 16.) hetén a fővárosban?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 10. 06. 10:10

A világszerte 150 országot felölelő összefogás az, ami a magyar kezdeményezésre született élelmezési világnapot kiemeli a többi ENSZ nap közül. A számtalan rendezvény célja, hogy ráirányítsák a figyelmet és tettekre sarkalljanak a mennyiségi és a minőségi éhezés felszámolásáért. A 2021-es #ÉlelmezésiVilágnap már a második a súlyos következményekkel bíró koronavírus járvány kitörése óta. Elérkezett hát az idő, hogy a jövőbe tekintsünk, amit közösen építünk.

#ÉlelmezésiVilágnap

Az ENSZ Élelemzésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Budapesten működő Európai és Közép-Ázsiai Irodája az alábbi eseményekkel készül az élelmezési világnapra.

Élelmezési világnapi fotópályázat

Minden kanál ételben egy hosszú történet lakozik. Kezdődik a termeléssel, és minden későbbi döntésünk visszahat rá. Mert bolygónk egy nagy rendszer, egy nagy ökoszisztéma, amelynek mi mind részesei vagyunk. A jobb és fenntarthatóbb jövőt csak közösön, összefogásban hozhatjuk létre. Itt az alkalom az élelmezési rendszerek átalakítására, hogy azok hatékonyabb és befogadóbb működése révén jobbá váljon a termelés, a táplálkozás, a környezet állapota és mindenki élete.

FAO élelmezési világnapi fotópályázata felhívást intéz mindenkihez, hogy a vizualitás erejét használva dokumentálják az étel útját és mutassanak be jövőbe mutató ötleteket és kezdeményezéseket.

Az alábbi négy kategóriában várják a fényképeket:

  • Jobb termelés,
  • Jobb táplálkozás,
  • Jobb környezet,
  • Jobb élet a vidéki térségekben.

A fényképek beküldési határideje [email protected] e-mail címre 2021. október 24. éjfél.

További információ a pályázat honlapján.

ENSZ-kékbe öltöztetett Erzsébet híd

Az élelmezési világnap egy látványos elemeként október 15-től egy héten át kék ENSZ zászlók díszitik majd Budapest egyik jelentős közlekedési és látképi elemét, az Erzsébet hidat, így tisztelegve a világnap előtt. Számos ENSZ szervezet mellett már több mint 10 éve, hogy a magyar főváros ad otthont két kiemelkedő FAO egységnek: az ENSZ szervezet európai és közép-ázsiai regionális irodájának és a globális szolgáltató központjának.

FAO-Élelmiszerbank adománykonvoj

2005 óta hagyománnyá vált a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel közös adománykonvoj, mely évről évre több tonna élelmiszert biztosít rászoruló magyar családoknak az élelmezési világnapon. Az élelmiszeradományokkal megrakott kamionok október 15-én újból áthaladnak Budapesten, érintve a fellobogózott Erzsébet hidat reggel 9:15 körül, hogy súlyos rakományukat végül az Élelmiszerbank raktárába juttassák.

sajtónyilvános eseményen a két szervezet nevében Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese, Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke, továbbá az Agrárminisztérium képviselője köszönti a kamionokat a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum előtt 9:30-tól. Interjúk, vágóképek és fényképek készíthetők.

Az élelmezési világnapi brosúra

A 2021-es élelmezési világnap prospektus rövid és színes áttekintést nyújt a FAO tagországokkal és partnereivel folytatott munkájáról a mezőgazdasági és élelmezési rendszerek hatékonyabbá, befogadóbbá, ellenállóbbá és fenntarthatóbbá tételéért. A kiadványból megtudhatjuk, mi szükséges az agrár-élelmezési rendszerek átalakításához és hogy hogyan segíthetjük a FAO-t ebben a törekvésben.

A tetteink alakítják a jövőt. Termeljünk, táplálkozzunk, óvjunk, éljünk – jobban

Az élelmezési világnap 2021.

Az agrár-élelmezési rendszer egy komplex és elvontnak tűnő fogalom, mely azonban nem is lehetne hétköznapibb. Minden alkalommal, amikor élelmiszert vásárolunk, fogyasztunk vagy kidobunk, részesévé válunk a rendszernek. Épp ezért mindennapi választásaink és az étellel való bánásmód révén aktívan befolyásolhatjuk az agrár-élelmezési rendszer működését. A tetteink alakítják a jövőt – ez áll az idei élelmezési világnap fókuszában.

Egy fenntartható agrár-élelmezési rendszer elegendő élelmet és megfelelő táplálkozást biztosít mindenkinek – még a jövő generációinak is – gazdasági, társadalmi és környezeti különbségekre való tekintet nélkül. Általa jobbá válna a termelés, a táplálkozás, a környezet állapota és mindenki élete, kivétel nélkül.

Kapcsolódó cikkeink