Mi is jól járunk?
A hozzáértők az elmúlt évtizedben újra és újra elővették a klímaváltozás hatásának témáját a különféle borvidékekre, borfajtákra vonatkozólag. A legutóbbi híradás (MTI) szerint egy magyar szakember, Teszlák Péter, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa is közzétette elméletét, miszerint az átlaghőmérséklet emelkedése következtében jobb minőségű magyar borok kerülhetnek a piacra, mert a kékszőlőkben jobb lesz a cukor-sav arány és több festékanyag halmozódik majd fel, viszont a fehérszőlőfajták némelyike megsínyli a felmelegedést.
Bár a gondolatmenet tudományos alapokon nyugszik, a borkedvelők nem a közeljövőben fogják érzékelni a változásokat, hiszen ezek évtizedek alatt mennek végbe. Amerikai klimatológusok az utóbbi fél évszázad tendenciájának folytatódásával számolva állítják: az amúgy is meleg borvidékek, mint például Rioja, Chianti, Dél-Kalifornia a felmelegedés nagy „vesztesei” lehetnek, viszont hosszabb távon a pincészetek Champagne-ban, a Rajna-vidéken és más hűvösebb területeken profitálnak majd az időjárás-változásból.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
NGM: lakásfelújításra is fordítható a SZÉP kártyára érkező összeg fele 2025-től
A jövő évtől a SZÉP kártyára érkező összeg felét lakásfelújításra,…
Tovább olvasom >Eladták a Hot Ones-t gyártó First We Feast stúdiót – Soros György cége is az új tulajdonosok között
A Buzzfeed 82,5 millió dollárért (több mint 32 milliárd forintért)…
Tovább olvasom >Kemény leánybúcsúk kelléke – A nap videója
És még a mixer is cifrázza! A videóért katt a…
Tovább olvasom >