Mi is jól járunk?
A hozzáértők az elmúlt évtizedben újra és újra elővették a klímaváltozás hatásának témáját a különféle borvidékekre, borfajtákra vonatkozólag. A legutóbbi híradás (MTI) szerint egy magyar szakember, Teszlák Péter, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa is közzétette elméletét, miszerint az átlaghőmérséklet emelkedése következtében jobb minőségű magyar borok kerülhetnek a piacra, mert a kékszőlőkben jobb lesz a cukor-sav arány és több festékanyag halmozódik majd fel, viszont a fehérszőlőfajták némelyike megsínyli a felmelegedést.
Bár a gondolatmenet tudományos alapokon nyugszik, a borkedvelők nem a közeljövőben fogják érzékelni a változásokat, hiszen ezek évtizedek alatt mennek végbe. Amerikai klimatológusok az utóbbi fél évszázad tendenciájának folytatódásával számolva állítják: az amúgy is meleg borvidékek, mint például Rioja, Chianti, Dél-Kalifornia a felmelegedés nagy „vesztesei” lehetnek, viszont hosszabb távon a pincészetek Champagne-ban, a Rajna-vidéken és más hűvösebb területeken profitálnak majd az időjárás-változásból.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rendhagyó Fórum a CEONET Klub és az Egyensúly Intézet együttműködésében
November 12-én a Zwack Ház Füves Bárjában rendezték meg azt…
Tovább olvasom >Cukorbetegség világnapja: metrómegállókban ellenőrizhetjük a vércukorszintünket
Utazás közben is tehetnek az egészségükért azok, akik november 14-én,…
Tovább olvasom >Szivárványból hajtogatott bagel – A nap videója
Színpompás másfél perces film arról, hogyan készül Brooklyn (és valószínűleg…
Tovább olvasom >