Mi is jól járunk?
A hozzáértők az elmúlt évtizedben újra és újra elővették a klímaváltozás hatásának témáját a különféle borvidékekre, borfajtákra vonatkozólag. A legutóbbi híradás (MTI) szerint egy magyar szakember, Teszlák Péter, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa is közzétette elméletét, miszerint az átlaghőmérséklet emelkedése következtében jobb minőségű magyar borok kerülhetnek a piacra, mert a kékszőlőkben jobb lesz a cukor-sav arány és több festékanyag halmozódik majd fel, viszont a fehérszőlőfajták némelyike megsínyli a felmelegedést.
Bár a gondolatmenet tudományos alapokon nyugszik, a borkedvelők nem a közeljövőben fogják érzékelni a változásokat, hiszen ezek évtizedek alatt mennek végbe. Amerikai klimatológusok az utóbbi fél évszázad tendenciájának folytatódásával számolva állítják: az amúgy is meleg borvidékek, mint például Rioja, Chianti, Dél-Kalifornia a felmelegedés nagy „vesztesei” lehetnek, viszont hosszabb távon a pincészetek Champagne-ban, a Rajna-vidéken és más hűvösebb területeken profitálnak majd az időjárás-változásból.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >