Mi befolyásolja a szeszesital-piacot 2014-ben?

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 12. 05. 10:39

Szakmai lap gyakran közlünk trendelemzéseket, amiket néha mi készítünk, de többször a miénknél jóval nagyobb piacokra is rálátó – túlnyomórészt amerikai – szakértők. Az USA-ban készült az az összeállítás is, amelyet az élelmiszeripar területén érdekelt kutató-elemző cégek egyik legnagyobbika, a Technomic szakértői készítettek a 2014-es évben várható/folytatódó alkoholos italtrendekről forgalmi adatok analizálása, fogyasztói kutatások eredményei és a gyártók marketingeseivel folytatott konzultációk alapján. Ennek az anyagnak a legfontosabb megállapításait osztjuk most meg olvasóinkkal. Mantraként ismételjük cikkeinkben: Amerikából előbb-utóbb majdnem minden trend begyűrűzik hozzánk is!

– Az égetett szeszesitalok piacán még bőven lesznek édes ízvilágúak, de farvizükön erősen jönnek a fűszeresek és a gyógynövény-alapúak. Nő a kisebb cukortartalmúak választéka, divatíz lesz a fahéj, sikeresnek bizonyul a vodkákban, rumokban, ginekben a gyömbér, az uborka, a citromfű, sőt, a dohány is.
Minthogy az erős multinacionális sörgyártók kínálatában jelen vannak a ciderek, az ital bebetonozódik az üzletek és a bárok polcain,( így könnyebben érvényesülnek a kézműves ciderek is).

Italtrendek 2014 1

– Több italfajtát mind célcsoport-orientáltabban gyártank és kommunikálnak – nemcsak nemek és korcsoportok, de népességcsoportok szerint is.

– Az italok egyre nagyobb számban kerülnek csapra: különleges sörök, ciderek, koktélok, borok. Magasabb minőségű borok is kapnak keghordós kiszerelést.

– A vendéglátásban nő a különlegességek (fahordós érlelésű és palackozott koktélok, puncsok és egész asztaltársaságra mért italok) népszerűsége, a kisebb kalóriatartalommal ígért italok után megjelennek az itallapon a kisebb alkoholtartalmúak is.

Italtrendek 2014 2

– Mind több a hibrid ital – fajták és kategóriák keverékei, mint például az égetett szesszel kevert borok és sörök, de a bort keverik búzasörrel, csokoládéval, kávéval is, és a milkshake-ekbe is kerül alkohol.

– A fogyasztók igényét az újdonságokra számos szezonális, „korlátozott ideig kapható”, „különleges” jelzésű termékkel elégítik ki.
Terjednek a kézműves sör 2.0-ás változatai.

Kapcsolódó cikkeink