Mi befolyásolja a szeszesital-piacot 2014-ben?
Szakmai lap gyakran közlünk trendelemzéseket, amiket néha mi készítünk, de többször a miénknél jóval nagyobb piacokra is rálátó – túlnyomórészt amerikai – szakértők. Az USA-ban készült az az összeállítás is, amelyet az élelmiszeripar területén érdekelt kutató-elemző cégek egyik legnagyobbika, a Technomic szakértői készítettek a 2014-es évben várható/folytatódó alkoholos italtrendekről forgalmi adatok analizálása, fogyasztói kutatások eredményei és a gyártók marketingeseivel folytatott konzultációk alapján. Ennek az anyagnak a legfontosabb megállapításait osztjuk most meg olvasóinkkal. Mantraként ismételjük cikkeinkben: Amerikából előbb-utóbb majdnem minden trend begyűrűzik hozzánk is!
– Az égetett szeszesitalok piacán még bőven lesznek édes ízvilágúak, de farvizükön erősen jönnek a fűszeresek és a gyógynövény-alapúak. Nő a kisebb cukortartalmúak választéka, divatíz lesz a fahéj, sikeresnek bizonyul a vodkákban, rumokban, ginekben a gyömbér, az uborka, a citromfű, sőt, a dohány is.
Minthogy az erős multinacionális sörgyártók kínálatában jelen vannak a ciderek, az ital bebetonozódik az üzletek és a bárok polcain,( így könnyebben érvényesülnek a kézműves ciderek is).
– Több italfajtát mind célcsoport-orientáltabban gyártank és kommunikálnak – nemcsak nemek és korcsoportok, de népességcsoportok szerint is.
– Az italok egyre nagyobb számban kerülnek csapra: különleges sörök, ciderek, koktélok, borok. Magasabb minőségű borok is kapnak keghordós kiszerelést.
– A vendéglátásban nő a különlegességek (fahordós érlelésű és palackozott koktélok, puncsok és egész asztaltársaságra mért italok) népszerűsége, a kisebb kalóriatartalommal ígért italok után megjelennek az itallapon a kisebb alkoholtartalmúak is.
– Mind több a hibrid ital – fajták és kategóriák keverékei, mint például az égetett szesszel kevert borok és sörök, de a bort keverik búzasörrel, csokoládéval, kávéval is, és a milkshake-ekbe is kerül alkohol.
– A fogyasztók igényét az újdonságokra számos szezonális, „korlátozott ideig kapható”, „különleges” jelzésű termékkel elégítik ki.
Terjednek a kézműves sör 2.0-ás változatai.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >