Mézügy: Magyarországra is érvényesek az uniós előírások

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 10. 12:51

Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó uniós előírástól. Ez ugyanis mind a 27 tagállamra egységesen állapít meg követelményeket. Így reagált Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára a magyar méhészek aláírásgyűjtő kezdeményezésére, hogy az EU soros elnökség ideje alatt az ügyben illetékes uniós szervezet soron kívül tárgyaljon a mézben található szennyeződések határértékének felemeléséről. Ezt a kérésüket levélben is megfogalmazták – amelyet mintegy kétezren írtak alá – és elküldték a vidékfejlesztési miniszternek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium leszögezte: nem engedi azt, hogy antibiotikumos méz kerüljön az üzletek polcaira. Egyben a tárca emlékeztet arra, hogy a vidékfejlesztési miniszter még a múlt év végén országos teljes körű mézellenőrzést rendelt el, mert ismeretlen eredetű, antibiotikummal szennyezett méz jelent meg a magyar piacon.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei azóta is folyamatosan vizsgálatokat tartanak a mézcsomagoló üzemekben és a mézforgalmazóknál. Az ellenőrzéseken számos termékben mutattak ki magas értékben, meg nem engedett antibiotikum-maradványt. A kifogásolt mézeket kivonják a forgalomból, és bírságot szabnak ki a forgalmazókra és a termelőkre.
Az európai méz egy jelentős hányadát a magyarországi méhek gyűjtik, ezért különösen fontos a hazai méz minőségének és megbízhatóságának megőrzése – emlékeztet a szaktárca.

Kapcsolódó cikkeink