Mezőgazdasági együttműködésekről egyeztet Fazekas Sándor Kínában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 12. 11:04

Mezőgazdasági együttműködésekről egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kínai kollégájával, valamint több helyi vezetővel – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az agrártárca vezetője Pekingben kijelentette: a Kínával kiépített kiváló kapcsolatoknak és a magas szintű egyeztetéseknek köszönhetően Magyarország a távol-keleti régió és az Európai Unió közötti, egyre nagyobb áruforgalom logisztikai kedvezményezettje lehet. Hozzátette, hogy Magyarország növelni kívánja a Kínába irányuló agrárexportot.


Látogatása során Fazekas Sándor egyeztetett a mélyhűtött kínai húskészítmények egyik legfontosabb előállítójának vezetőjével, és a feldolgozóipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Henan tartomány mezőgazdasági ügyekért felelős kormányzó-helyettesével. Kiemelte, a Magyarország kész megismertetni a helyi kutatóintézetekkel a magyar gyümölcsfajtákat, valamint a termesztés-technológiai újításokat.

Fazekas Sándor szerint a kínai élelmiszer-feldolgozás egyik központjaként működő tartomány – amely egyúttal Kína legnagyobb búzatermesztő régiói közé tartozik – nyitott a magyar élelmiszeripari technológiák, a jó minőségű, GMO-mentes magyar élelmiszerek és a magyar vetőmag iránt – írták.

A közlemény szerint Kína a magyar agrártermékek tizedik legfontosabb felvevőpiaca. Fazekas Sándor korábban kiemelte, hogy a Kínába irányuló magyar kivitel az elmúlt hat évben a nyolcszorosára nőtt, az agráripari exporttermékek értéke eléri a 67 millió eurót. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink