Mézes reggelivel népszerűsítik a mézfogyasztást országszerte több mint 1000 iskolában és óvodában
Több mint 1000 iskola és óvoda csatlakozott az Európai Mézes Reggeli programhoz, amelyet a „Legyen minden nap, mézes nap” szlogent viselő mézfogyasztást ösztönző kampány keretében indított útjára az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Tolna megyei Tamásiban. A Szlovéniában 2007-ben indult kezdeményezéshez hazánk 2014-ben csatlakozott. A program célja, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a méz egészségre gyakorolt hatásaira és megismertesse a legnépszerűbb mézfajtákat.
Tamásiban, a Würtz Ádám Általános Iskolában nyitotta meg az Európai Mézes Reggeli elnevezésű programot Dr. Nagy István agrárminiszter. Az őszi mézkampány keretében megvalósuló eseményen országszerte több mint ezer iskolába és óvodába látogatnak el helyi méhészek, hogy megismertessék a gyermekekkel a mézeket és a mézfogyasztás előnyeit. A programsorozattal több mint 180 ezer diákot és óvodás korú gyermeket érnek el.
A programindító eseményen az agrárminiszter elmondta: „Örülök, hogy a Mézes Reggeli Program évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, idén is folytatjuk a programot, felhívva a fiatalok figyelmet a mezőgazdaság, az egészséges táplálkozás és a természeti értékeink iránt.” Hozzáfűzte: „kampányaink sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2010-ben még 30 dkg volt az egy főre jutó éves hazai mézfogyasztás, amely napjainkban már 1kg-ra emelkedett.”
Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese beszédében hangsúlyozta: a mai nap a mézről es a gyerekekről szól. „A magyar méz kiváló beltartalmi értékeit már jól ismerjük, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni fogyasztásának előnyeit, főként a hideg időszak beköszöntésekor, az influenzás időszak kezdetekor. Az idei kampányunkban rendezvényekkel, országos rádió es online kampánnyal buzdítunk a méz fogyasztására. Magyarország a méztermelésben nagyhatalom, kampányunk célja, hogy fogyasztásban is felzárkózzunk az Európai Unióhoz, és belátható időn belül elérjük a 1,5 kg/fő/éves átlagfogyasztást.” Hozzátette: „A mai nap főszereplői mégis a gyermekek, akiknek egészségre es környezettudatosságra való nevelését nem lehet elég korán kezdeni. Fontos, hogy minél korábban bemutassuk számukra a méhek életét, és beporzó tevékenységük egész ökoszisztémára gyakorolt nélkülözhetetlen hatását.”
Bross Péter, az OMME elnöke egyértelműsítette, hogy a hazai méhészeti ágazat jövője leginkább attól függ, hogy a gyermekek mennyire kedvelik meg a magyar mézet. A szakember szerint a jövő méhészei csak a hazai mézfogyasztókra támaszkodhatnak, ők tehetik lehetővé méhészeti vállalkozásuk fennmaradását. „Ehhez az kell, hogy hazánkban már kiskorban kialakítsuk az igényt a napi mézfogyasztásra. Tudatosítani kell a gyermekekben a helyben termelt méz nagyszerűségét.” Bross Péter hozzátette: „a Mézes Reggeli programsorozat örömünnep a méhészek számára, hiszen a közel 200 ezer gyermek, akik mézet kóstoltak, megosztják élményeiket szüleikkel, barátaikkal, így áttételesen mintegy 6-700 ezer emberhez jut el a kampány üzenete.”
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszédében elmondta: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több programot is szentel gyerekek egészséges életmódra nevelésének. „A mézfogyasztásra ösztönző eseménysorozaton kívül büszkék vagyunk az Európai Friss Kalandok elnevezésű országos roadshow-nkra, amelynek célja, hogy felhívja a családok és a gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára” – tette hozzá.
Az Európai Mézes Reggeli keretében a gyermekek kis tasakos virágmézet kapnak, valamint egy 4 oldalas kifestőt, amelyben kedves méhes képek és hasznos, szórakoztató írások segítségével tájékozódhat az óvodás, iskolás korosztály a méhek életéről és a mézfogyasztás fontosságáról.
Az Európai Mézes Reggeli megnyitójának résztvevői voltak még Dr. Robert Kokalj szlovén nagykövet, Porga Ferenc Tamási polgármestere, valamint Szemerits Eszter mézkirálynő.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Az AKI részt vesz az Európai Bizottság által támogatott carbon farming projektben
Az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Igazgatósága (DG CLIMA) megbízásából egy nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >