Metszik a gyümölcsfákat a tedeji gazdaságban
Befejezték az almafák és megkezdték a meggy metszését a tedeji agrárgazdaságban – mondta Bódi László, a Tedej vállalatcsoport vezérigazgatója az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint cégük egy évtizeddel ezelőtt elsőként kezdett bele az almatermesztésbe Hajdúnánás térségében: az alapvetően szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó vállalatcsoport a térségbeli foglalkoztatás növelését is vállalta a kertészeti tevékenységgel. A kertészetben 2012-ben átlagosan 44-en dolgoztak, a ledolgozott munkanapok száma 15 667 volt.
A kezdeti almatelepítéseket követően a továbbiakban meggy, cseresznye, szilva és körte ültetvényeket is telepítettek, és ezzel a Tedej vállalatcsoport az év majdnem teljes egészében munkát tud biztosítani Hajdúnánás, Hajdúdorog, Tiszavasvári térségében más munkát nehezen találó embereknek. Jelenleg 114 hektáros a tedeji gyümölcsültetvény – ismertette a vezérigazgató.
A nagy ültetvényfelület miatt a metszési munkálatok már decemberben megkezdődtek és szinte a rügyfakadással érnek véget március utolsó napjaiban – fűzte hozzá megjegyezve, hogy az alma- és körteültetvények után megkezdték a csonthéjasok metszését.
Tedejen átlagosan 50-55 fő részvételével folyik a metszés, a térségben kiemelt kereseti lehetőséggel. A metszési munkák során lehetőséget biztosítanak szakképzetlen munkaerőknek is, hogy megtanulják a munkát – mutatott rá Bódi László.
Elmondta azt is, hogy a gazdaságban 71,5 hektáron folyik úgynevezett szuperintenzív almatermesztés, amihez korszerű hűtőház, válogató és almalé-feldolgozó kapcsolódik.
A léfeldolgozáshoz kizárólag étkezési almát használnak, a kipréselt almaléhez semmilyen adalékanyagot nem adnak, csupán enyhe pasztőrözést alkalmaznak – fűzte hozzá a vezérigazgató.
A gazdaságban 3775 tonna alma termett, hektáronként 63 tonna volt az átlagtermés. A Tedej Zrt. múlt évi 8 milliárd forint árbevételéből 300 millió származott az alma, további 50 millió forint a csonthéjasok (meggy, cseresznye, szilva) értékesítéséből – ismertette Bódi László. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >Gyors, egyszerű, hatékony innovációiért díjat kapott a K&H
Idén harmadik alkalommal, összesen tíz kategóriában díjazta a Visa a…
Tovább olvasom >