Mérsékelten emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban januárban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 10. 11:00

Mérsékelten, a vártnál valamivel gyengébb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban januárban, és nem indult növekedésnek a maginfláció sem, mivel a koronavírus-járvány továbbra is fékezi a munkaerőpiacot és a szolgáltatóipart.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala szerdán közölte, hogy éves összevetésben 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak januárban, csakúgy mint decemberben. Elemzők erősebb ütemre, 1,5 százalékra számítottak.


Havi összehasonlításban 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak januárban. Elemzők is 0,3 százalékot vártak a decemberi 0,4 százalékos emelkedés után.
Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció tavaly januárhoz képest 1,4 százalékkal nőtt. Elemzők 1,5 százalékra számítottak a decemberi 1,6 százalékos emelkedés után. Havi összevetésben stagnált a maginfláció januárban. Elemzők 0,2 százalékot vártak a decemberi 0,1 százalékos növekedés után.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 3,8 százalékkal emelkedett, az energiáé viszont 3,6 százalékkal csökkent, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 8,6 százalékkal, a fűtőolajé pedig 16,5 százalékkal esett vissza.

Havi összehasonlításban az élelmiszerárak 0,1 százalékkal, az energiaárak pedig 3,5 százalékkal nőttek.

Az inflációs nyomások erősödésének híján a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve továbbra is fenn tudja tartani rendkívül laza monetáris politikáját, hogy támogassa a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságot.

A Federal Reserve tavaly március óta tartja a zéró szint közelében kamatait, miközben likviditásnyújtó és eszközvásárlási programjaival masszívan pumpálja a pénzt a gazdaságba.

A Fed az inflációs cél kezelésének pár hónapja meghirdetett új, rugalmas megközelítésével hosszabb távon is eltűrheti majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a gazdaság fellendülését. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink