Merre tovább, USA?

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

Az amerikai National Restaurant Association szakmai szervezet minden évben kutatja, milyen új trendek érvényesülnek az amerikai vendéglátásban. 2007 végén is 1100 séfet kérdeztek meg a szakma fejlődésének irányáról. A túlnyomó többség – akár az elmúlt egy-két évben – egyetértett abban, hogy a fogyasztásra a legnagyobb hatást a szezonalitás gyakorolja. Mindig azok a fogások vannak túlsúlyban az étlapon, amelyek legfontosabb hozzávalóinak éppen szezonja van. Az ételek ilyenkor a legfrissebbek, ilyenkor futják legjobb formájukat. Rá-adásul az ilyen fogások jobban eladhatók, a leghatékonyabb üzenetet pedig éppen a háztáji termelésből származó, valóban helyi hozzávalók felhasználása jelenti.
Egy másik jellemző vonás, hogy továbbra is töretlen lendülettel nő a nemzetiségi konyhák fogásainak népszerűsége, és ez folyamatos hatást gyakorol az éttermek étlapjának összeállítására. Ennek oka részben demográfiai, részben pedig életstílusbeli változásokkal magyarázható. Amerikában az elmúlt évszázadban ugrásszerűen megnőtt a bevándorlás mértéke, és ez megnyitotta az utat a latin és az ázsiai gasztronómia előtt. Ezek a konyhák nem csak önálló fogásaikkal, de a hagyományos fogások megreformálásával, új elkészítési eljárásokkal, új fűszerezési módszerekkel is gazdagítják a kínálatot. Jó példa erre a globális hamburgerlánc, a T.G.I. Friday, amely a korábban egyeduralkodó ketchup-hasábkrumpli köret mellett ma már uborkás-wasabis szószt is kínál ropogósra sütött zöldbabbal, ami egyértelműen japán gasztronómiai hatás.
Új virágkorukat élik a hagyományos „kényelmi” termékek, gyorséttermi fogások is, amelyeket most megújított formában kínálnak a fogyasztóknak. Egyre jellemzőbb, hogy valamilyen hagyományos, házi jellegű fogást is kínálatban tartanak, csupa olyan ételt, amelyet a fogyasztó otthon is szívesen fogyaszt a „mama főztjeként”. Ennek szellemében válnak egyre népszerűbbé a fura feltétekkel megjelenő pizzák, vagy az új virágkorukat élő levesek is. A megkérdezett szakértők szerint a jövő trendjei az egészségtudatos, tápanyag-táblázatos fogyasztás irányába mozdulnak el, de óriási lesz a hatása a médiában szereplő sztárszakácsok munkásságának is.

Kapcsolódó cikkeink