Mérlegel a NAV, de megrendelés nélkül büntetnek

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 12. 11. 12:01

Teljesen más megítélés alá esik az a kereskedő, aki karba tett kézzel vár és semmit sem tesz az átállás érdekében, mint az, aki önhibáján kívül nem tudja teljesíteni a rendelet előírásait – mondta az onlinekassza.hu kérdésére Aszalós Andrea, a NAV adózási ügyekben illetékes szóvivője. Az Index szerint a hatóság elnöke körlevélben azonnali, fokozott ellenőrzést rendelt el. Akinek nincs visszaigazolt kasszarendelése, annak 3 nap haladékot adnak, utána automatikusan büntetnek. A PC-s kasszák üzemeltetőinek 20 napja maradt az átállásra.

penztargep-LSK

Hidegzuhanyként érte a piacot, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az elmúlt napokban többször deklarálta, nem tolja ki az átállás határidejét. A jelek szerint rosszul taktikáztak azok, akik nem vették komolyan ezt a dátumot és kivártak a beszerzéssel. A legjobb, amit tehetnek, hogy gyorsan választanak és rendelnek pénztárgépet.

Már csak 20 napjuk maradt a PC-kasszával dolgozó üzleteknek az online átállásra. Az ilyen kereskedők komoly bajban lehetnek, ugyanis a rendelet értelmében az ő esetükben nemcsak a megrendelés meglétét ellenőrzik. Varga Mihály tárcavezető úgy fogalmazott, akár be is zárhatják azt az üzletet, amely 2014. január 1-én úgy nyit ki, hogy nincs NAV-hoz bekötött pénztárgépe.

Érthető, hogy felzúdult a piac, hiszen a számítógép alapú rendszerek lényegesen összetettebbek, hosszabb ideig tartott a fejlesztés, a gyártás, mint az egyszerűbb kiskasszáknál. Az online átállás első fázisában ráadásul mindenki a kiskasszákra koncentrált, hiszen piaci elemzők szerint a magyar állomány 70 százaléka nem PC-s pénztárgép.

Az átállás során olyan problémákkal szembesült minden résztvevő, amelyek nem voltak előre tervezhetők. Szakmai információk szerint nem könnyítette meg a helyzetet, hogy új, minimális rutinnal rendelkező vállalkozások láttak üzleti lehetőséget a kasszacserében, és túlvállalták magukat. Számtalan informatikai fejlesztésre, eszközbeszerzésre volt szükség, miközben időnként a rendelet műszaki tartalma is változott.

Az Index cikke szerint a NAV elnöke körlevelet küldött szét a régiós főigazgatóknak, hogy nézzenek alaposan a boltosok körmére online pénztárgépügyben. A levél felszólítja a területi képviseleteket, hogy haladéktalanul kezdjék meg az ellenőrzéseket. Első lépésben az ellenőröknek vizsgálniuk kell, van-e visszaigazolt megrendelés az új kasszára. Akinek nincs ilyen, azt figyelmeztetni kell, hogy adja le a megrendelést a NAV-on keresztül. (November 16-tól már csak az adóhatóságon keresztül lehet ezt intézni.) Aki még nem rendelt, az 3 nap haladékot kaphat, utána automatikusan mulasztási bírság következik. Magánszemélynél a bírság legfeljebb 500 ezer forint, cégnél 1 millió forint lehet. (Azt a boltost viszont nem büntetik meg, akinek azért nincs megrendelt gépe, mert januártól már nem üzemel majd a vállalkozása.)

Az ellenőrzések során nem mindegy, milyen hozzáállással találkoznak a NAV munkatársai – mondta a hatóság adóügyekért felelős szóvivője. Aszalós Andrea arról tájékoztatta az onlinekassza.hu-t, hogy azokat a kiskasszás vállalkozókat semmiképp sem büntetik meg, akik érvényes megrendeléssel rendelkeznek. A forgalmazótól kapott visszaigazolásban szereplő határidőig jogosan használják a régi kasszájukat. PC-s alapú kasszák esetében is más megítélés alá esik az, aki mindent megtett az átállás érdekében, mint az, aki elmulasztotta a kötelezettségét. Nem a büntetés a hatóság célja, de be kell tartatnunk a vonatkozó jogszabályokat – tette hozzá a szóvivő.

http://www.onlinekassza.hu/hirek/osszes-hir/718-merlegel-a-nav-de-megrendeles-nelkul-buntetnek

Kapcsolódó cikkeink