Mentesítené a kakaóital-port a chipsadó alól egy fideszes képviselő

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 28. 13:35

Kivenné a népegészségügyi termékadó alól a kakaóital-porokat egy kedden a parlament elé benyújtott fideszes módosító indítvány.

A Koncz Ferenc képviselő által jegyzett módosító javaslat szerint nem tartozna az adóköteles körbe a kakaópor, akkor, ha rendeltetésszerűen higított formában fogyasztandó és az így elkészített termék cukortartalma nem éri el 100 grammonként a 40 grammot, tehát a 40 százalékot.

A kormánypárti képviselő indoklásában emlékeztet rá, hogy a törvényjavaslat célja az élelmiszerpiac kínálatának elmozdítása az egészséges táplálkozás irányába, illetve az élelmiszergazdaság szereplőinek ösztönzése az egészséges étrendbe illeszthető termékek előállítására, ezzel párhuzamosan a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek termékadóval sújtása. Ugyanakkor a törvényjavaslat hatálya alá tartozó kakaóital-porokat a magyar gyerekek 95 százaléka fogyasztja a tej kiegészítőjeként. Hozzáteszi: kakaóitalok jellemzően a gyermekek számára hasznos összetevőkkel (vitaminok, ásványi anyagok) dúsítva kerülnek forgalomba, mely összetevőkhöz – különösen a szegényebb rétegben – a gyermekek kizárólag a kakaóital-porokból jutnak hozzá. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy gyermekek jelentős része ilyen módon fogyaszt évente összesen 60 millió liter tejet. Ezért a kakaóital-porok fogyasztásának visszaesése egyben a tejfogyasztás csökkenését is maga után vonná – figyelmeztet a képviselő.


A kakaóitalok ezért rendeltetésszerűen higított formában nem eshetnek azonos megítélés alá a csokoládéval és egyéb édességekkel. Koncz Ferenc megjegyzi azt is: a kakaóitalok fejlesztésére és gyártására munkahelyek százai létesültek az elmúlt évtizedekben. Ezen munkahelyeket is veszélybe sodorhatja a törvényjavaslatban szereplő mértékű adó – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink