Mennyivel növeli a Forma-1 és a Sziget az Airbnb szálláshelyek árát?

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 04. 05. 10:17

Sok mindentől függ, hogy az Airbnb-n keresztül kiadott lakásokkal mekkora jövedelem érhető el. A turisztikai célpontokhoz való közelség vagy a praktikus szobaelosztás mellett azok az események is ide sorolhatók, amelyek időről időre hatalmas tömegeket vonzanak egy viszonylag kis területre. Ilyenek a nemzetközi sportesemények, vagy a nagyobb fesztiválok, melyek alatt ugrásszerűen megnő a kiadó szálláshelyek iránti kereslet. A Money.co.uk cikke alapján a portfolio.hu azt vizsgálta, hogy ezen események során a növekvő kereslet hatására mennyivel emelkedik meg az Airbnb-s lakások átlagos bérleti díja.

 

A Forma 1 és a Sziget is nagyot dob az Airbnb szálláshelyek árán

Hatalmas tömegek érkeznek évről évre a fontosabb nemzetközi sportesemények és zenei fesztiválok helyszínére, ami a szálláshelyeknél is jelentős drágulást eredményez. A kutatás tíz országban nézte meg, hogy mennyivel emelkednek az Airbnb-s bérleti díjak a Forma-1 hétvégéjén a megelőző hét átlagához képest, emellett néhány más sportesemény és zenei fesztivál esetében is megnézte ugyanezt.

A vizsgálatban a Magyar Nagydíj és a Sziget Fesztivál is szerepel, melyek hatása Budapesten is érezhető: a fővárosban a Forma-1 alatt közel 2,5-szeresére drágulnak az Airbnb-szállások a megelőző egy hét átlagához képest.

A legnagyobb drágulás azonban Monacoban megy végbe, ahol 300 euróról (110 ezer Ft) több mint 1250 euróra (460 ezer Ft) drágul az Airbnb-n hirdetett lakások éjszakánkénti ára. A második legdrágább a Kanadai és a Brit Nagydíj, ahol szintén több mint háromszoros a drágulás, ott a Fomra-1 alatt az éjszakánkénti Airbnb-szállásdíj 280 ezer forint körül alakul.

A növekedés Budapesten is nagy, nálunk a Magyar Nagydíj hétvégéjén átlagosan 329 euró (120 ezer Ft) egy lakás egy éjszakára, szemben a megelőző hét 137 eurós (50 ezer Ft) átlagával. Ezt egyébként olvasóink is megerősítették, egyikük egy 80 négyzetméteres belvárosi lakás kapcsán árulta el, hogy a covid előtti időszakban, a nyári hónapokban gyakran 100 százalék közeli foglaltság mellett az 1 millió forint körüli havi bevétel sem volt ritka.

Nem a Forma-1 azonban az egyetlen esemény, ami jelentősen megnöveli a szálláshelyek díját. Az amerikai Kentucky Derby alatt például Louisville-ben 110 ezer forintról 500 ezer forintra nő az Airbnb szálláshelyek ára, míg a PGA golfbajnokság alatt, a szintén amerikai Tulsaban 70 ezerről 510 ezerre, vagyis több mint hétszeresére drágul.

Ami a fesztiválokat illeti, arányaiban a Glastonbury-nek van a legnagyobb árnövelő hatása, ami a közeli Piltonban 70 ezerről 230 ezer forintra emeli a kiadó Airbnb-k éjszakánkénti árát. Arányaiban a második a szerbiai EXIT, ott az újvidéki Airbnb-k 25 ezerről 65 ezer forintra drágulnak.

A Forma-1-nél ugyan kisebb mértékben, de a Sziget Fesztivál alatt is ugrásszerűen megnő a kereslet a kiadó szálláshelyek iránt, aminek hatására átlagosan 55 ezer forintról 70 ezer forint fölé emelkedik a budapesti, Airbnb-n hirdetett lakások bérleti díja, és bár a Balaton Sound nem szerepel a cikkben, de tudjuk, hogy a Zamárdiban lakást kiadók éves bevételük jelentős részét ezekben a napokban realizálják. (portfolio.hu)

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink