Mennyit dob az új konyha a Noma teljesítményén?
A címben jelzett kérdésre a válasz már csak azért is érdekes, mert amikor két évvel ezelőtt René Redzepi, a Noma tulajdonos-séfje úgy döntött, alapos átalakításnak veti alá a sokak által stílusteremtőnek ítélt konyha méreteit és berendezését, az étterem még a világ vendéglátóhelyei képzeletbeli dobogójának legfelsőbb fokán állt (egyébként a második helynél most sem adja alább!).
A munka augusztusra a végéhez ért. A Wall Street Journal ez alkalomból megjelenő cikkét a hejszakacsok.hu fordíttatta le és jelentette meg. Íme!
A megújult épületet 2013 augusztusának elején vehették birtokba a Noma vendégei és dolgozói. Két fő változás történt a korábbi dizájnhoz képest: odabent egy jóval szélesebb nyitott konyha, odakint pedig egy szezonális kert került kialakításra.
Redzepi elmondta, nem volt különösebb apropója a felújításnak, egyszerűen úgy érezte, a hobbija most már egyre inkább kezd a munkájává válni. Így aztán, ha ő és a munkatársai az elkövetkező évtizedben is szeretnének ezzel foglalkozni, akkor változásra lesz szükségük.
Az új, száz négyzetméteres konyha tervezésében a séf segítségére volt a Space Copenhagen dán belsőépítészeti vállalat. Ahhoz, hogy elkerülhető legyen a Redzepi által csak „fémkalitkának” titulált sztenderd inox konyha benyomása, a tervezők inkább sötét árnyalatú kőfelületeket használtak, melyek sokkal melegebb benyomást keltenek.
Ugyanakkor a konyha tényleges hőmérsékletének szinten tartása érdekében indukciós főzőlapokat szereltek a gázrózsák helyett. Az odakint létrehozott grillterület pedig a menü kínálatán is változtatott, mostantól például bárki rendelhet grillezett egres-karalábé levest.
Az éttermet olyan kényelmi extrákkal is felszerelték, mint a Spotify adóvevő rendszer, ráadásul szinte egész nap zene szól a munkahelyen.
„Az új konyhánk tele van játékossággal, így jobban és szabadabban gondolkodhatunk” – tette mindehhez Redzepi.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >