Mennyiségben és minőségben is jó borévjáratra számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 26. 11:40

Mennyiségben és minőségben is jó évjáratú lesz az idei szőlőből készülő magyar bor – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmai igazgatója hétfőn reggel az M1 aktuális csatornán.

vorosbor

Sümegi Zsombor közölte: az előzetes becslések alapján a szőlőtermelők hektáronként átlagosan 7,0-7,3 tonna terméssel számoltak, most úgy tűnik ennél 10-15 százalékkal magasabb, 8,5 tonna lesz. A Balaton környékén a legjobb átlagtermés – ami a modern és hatékony technológia alkalmazásának köszönhető – hektáronként eléri 15 tonnát – tette hozzá.

A korai fajtáknak – mint például a cserszegi fűszeres – a nyári hőség ugyan nem tett jót, de ennek ellenére az idei évjárat minősége jó lesz, mivel a cukorfokok magasak.

Jelezte, hogy a magyar borok mintegy 90 százalékát belföldön értékesítik. Ezért olyan borokat kell készíteni belföldre is, amelyeket keres a piac, emellett jelentős marketing aktivitásra is szükség van, hogy a belföldi fogyasztók – a külföldiek is – magyar bort vegyenek.

A külföldi piacok közül Sümegi Zsombor kiemelte: a német, a cseh, a szlovák és az angol és a fejlődő kínai piacot. Fontos, hogy a nagy nemzetközi borkiállításokon például Düsseldorfban, Londonban, vagy Sanghajban is legyenek jelen a magyar borok – mondta. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink