Mennyiségben és minőségben is jó borévjáratra számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Mennyiségben és minőségben is jó évjáratú lesz az idei szőlőből készülő magyar bor – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmai igazgatója hétfőn reggel az M1 aktuális csatornán.
Sümegi Zsombor közölte: az előzetes becslések alapján a szőlőtermelők hektáronként átlagosan 7,0-7,3 tonna terméssel számoltak, most úgy tűnik ennél 10-15 százalékkal magasabb, 8,5 tonna lesz. A Balaton környékén a legjobb átlagtermés – ami a modern és hatékony technológia alkalmazásának köszönhető – hektáronként eléri 15 tonnát – tette hozzá.
A korai fajtáknak – mint például a cserszegi fűszeres – a nyári hőség ugyan nem tett jót, de ennek ellenére az idei évjárat minősége jó lesz, mivel a cukorfokok magasak.
Jelezte, hogy a magyar borok mintegy 90 százalékát belföldön értékesítik. Ezért olyan borokat kell készíteni belföldre is, amelyeket keres a piac, emellett jelentős marketing aktivitásra is szükség van, hogy a belföldi fogyasztók – a külföldiek is – magyar bort vegyenek.
A külföldi piacok közül Sümegi Zsombor kiemelte: a német, a cseh, a szlovák és az angol és a fejlődő kínai piacot. Fontos, hogy a nagy nemzetközi borkiállításokon például Düsseldorfban, Londonban, vagy Sanghajban is legyenek jelen a magyar borok – mondta. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >