Magazin: mennyire befolyásolják a beszerzés helyszínét az akciók?

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 10. 12:00

A zöldség-gyümölcs, illetve a frisshús-kategóriába tartozó termékek hirdetési aktivitása folyamatosan és szignifikánsan növekvő tendenciát mutat az országosan érvényes kiskereskedelmi láncok akciós újságjaiban.

Míg 2009-ben 6667 db megjelenés volt ezen kategóriákban, addig 2010-ben már 7242 db friss piaci termék szerepelt a leafletekben, 2011 első félévében pedig 3922 db termékaktivitás volt, ami előrevetíti, hogy a 2011-es év végi összesített megjelenési aktivitás előreláthatóan magasabb lesz a 2010-es aktivitási adatoknál.

A csatornák versenyét egyértelműen a hipermarketek nyerték, 2009-ben és 2010-ben is. A hirdetett termékek közel 52 százaléka szerepelt ebben a csatornában, várhatóan az idei évben is megőrzik az 52-54 százalék körüli részesedésüket. A második helyen volt némi átrendeződés, a diszkont csatorna a 2010-es évben megelőzte a C+C boltokat, a frissáru-hirdetések több mint 13 százaléka realizálódott ezekben a szórólapokban, szemben a C+C 10 százalékával.

A frissáru-akciók fontosságát jól mutatja, hogy a tavalyi évben a hirdetések több mint 6 százaléka szerepelt az újságok címoldalán, ami a legkiemelkedőbb, és egyben legköltségesebb felületnek nevezhető a leafletek piacán.

Ahogy a GfK Hungária több tanulmányából egyértelműen kiderül, a magyar vásárlók egyre tudatosabbak és árérzékenyebbek. Nyilvánvalóan ezt ismerték fel az akciókat szervező beszállítók és kereskedők is, így igyekeznek a legkiemelkedőbb felületen megjeleníteni a friss hús, illetve a zöldség-gyümölcs kategóriákat, amely, mint láttuk, a két legjelentősebb élelmiszer-kategória a háztartások vásárlásaiban.

A zöldség-gyümölcs hirdetések élénkülését alapvetően befolyásolhatják az egészségesebb étrend kialakítását célzó kampányok is.

Kapcsolódó cikkeink