Menekülések a győzelembe
Egymástól eltérő stratégiák is eredményre vezethetnek a mélyhűtött áruk piacán – ez volt számomra a legnagyobb tanulság, amikor a piac szereplőitől kapott válaszokat elemeztem. Persze, hiszen maga a piac is sokszínű – az alapzöldségektől az egzotikus ízkombinációkon át a prémium desszertekig –, és a táplálkozási trendek is kedvezőek. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy a résztvevőket egy mindent elsöprő tendencia is mozgatja előre: a kereskedelmi márkák dominanciája.Itt van mindjárt a FINDUS, amelynek ügyvezető igazgatója, Ostermayer Miklós méltán lehet büszke gyors fejlődésükre. Az eladott mennyiséget tekintve 50, értékben kifejezve 44 százalékkal növelték forgalmukat egy év alatt, miközben a fagyasztott zöldségek piaca – a MEMBR piackutató cég adatai szerint – 13, illetve 15 százalékot nőtt.
Az eredmény értékét növeli, hogy minden termékük FINDUS márkanév alatt versenyez egy olyan piacon, ahol a kereskedelmi márkák aránya az eladott mennyiségből körülbelül 46, a kiadott forintokból pedig 32 százalékos a MEMBR felmérése alapján. Ráadásul egy év alatt volumenben 29, értékben mintegy 35 százalékot fejlődtek – vagyis a piac egészénél jóval nagyobb ütemben.
Mindig egy lépéssel előbb
– Az elmúlt időszak, valamint a jövő termékbevezetései hűen tükrözik, hogy a FINDUS milyen irányban halad – avat be a részletekbe Ostermayer Miklós. – Olyan termékeket fejlesztünk és vezetünk be, amelyek a modern kor elvárásainak legjobban megfelelnek. Ezek közül a legfontosabbak: kevesebb főzésre szánt idő, egészségtudatosság felértékelődése, változatos táplálkozás, élelmiszer-biztonság. Ennek megfelelően a különböző zöldségtermékeink – WOK zöldségkeverékek, Extra Fine zöldségek és keverékek – a könnyű és egészséges táplálkozást, míg a hal- és készételeink (például Halgratinok, Svéd húsgolyó, Lasagna) pedig a „gyorsan és finomat” vezérelvet képviselik.
A FINDUS innovációs stratégiája két lábon áll. Egyrészről új termékfejlesztéseit és bevezetéseit azokra a területekre koncentrálja, ahol már erős, nagy forgalmat remélhet. Másrészről oda, ahol akár teljesen új kategóriát is teremthet, mint azt annak idején a WOK-termékekkel tette. Idén is számtalan újdonsággal jelenik meg a piacon, szinte minden nagyobb termékkategóriában.
Az innovációk mellett még egy nyomós érvet felsorol az ügyvezető igazgató:
– Nem kétséges, hogy előbb vagy utóbb, de igény fogalmazódik meg a láncok részéről minőségi, hozzáadott értékű termékekkel bővíteni kereskedelmi márkás palettájukat. Erre egy csak gyártói márkákban gondolkozó cég csak egyet tehet: „egy lépéssel előbb”. Vagyis innováció, valamint a márkaismertség és a márkahű fogyasztói bázis mind szélesebb kialakítása – hangsúlyozza az ügyvezető igazgató. – Ez az út a fogyasztók megnyeréséhez nehezebb és költségesebb, de hosszú távon szerinte mindenképpen versenyelőnyt biztosít a kereskedelmi márkákkal szemben.
Zászlóshajó után jöhet a flotta
A kereskedelmi márkák elsődlegesen a legnagyobb forgalmú termékkategóriákban – alapvető zöldségek és zöldségkeverékek, burgonya, panírozott baromfihúsok és jégkrémek – jelentek meg, és sokszor olyan vállalatok adják hozzá nevüket, amelyeknek nincs elég erős márkájuk vagy tőkéjük, hogy azt építeni tudják. „Életben maradásuk” gyakorlatilag egyetlen lehetősége a kereskedelmi márkák gyártása – annál is inkább, mivel a piac polarizációjának legnagyobb vesztesei a „B” márkák –, ami azonban az állandó árverseny tükrében könnyen a visszájára is fordulhat. Ha mondjuk holnap majd jön egy másik PL-gyártó, jobb árat kínálva.
A fagyasztott zöldségek között – ahol egyébként körülbelül 70 százalék a monozöldségek aránya, és 30 százalék jut a keverékeknek – ma még csak általában az egyszerűbb, a többi márkázott gyártó termékeivel könnyebben összehasonlítható termékeket keresik, illetve gyártatják le saját márkaként a láncok különböző gyártókkal. Ilyenek a monotermékek közül például a zöldborsó, a kukorica vagy a sárga hüvelyű zöldbab, illetve a keverékek között a franciasaláta-alap és a mexikói keverék. Ilyeneket ma szinte minden nagyobb magyarországi gyártó elő tud állítani.
A velük folytatott harc határozza meg a prémium Iglo márka életét is, amelyet Magyarországon a Globus Konzervipari Nyrt. gyárt és forgalmaz.
– Az Iglo termékei a legmagasabb minőséget képviselik a piacon, az Iglo Zsenge zöldborsó terméket a legfejlettebb technológiával gyártjuk, a régióban egyedülálló módon – hangsúlyozza Jencs Bálint, a Globus Konzervipari Nyrt. marketingkommunikációs és termékfejlesztési vezetője. – Az Iglo mind a mai napig ennek a zászlóshajónak köszönheti azt, hogy a kategóriájában a „top of mind brand awareness” pozíciót foglalja el, vagyis a fogyasztók fejében az első helyen szereplő márka a gyorsfagyasztott zöldségek között.
Ma már azonban ez önmagában kevés. A fogyasztási szokások egyre inkább a kényelmi termékek felé tolják a piacot. Vagyis az a jobb termék, amellyel kevesebb a teendő a konyhában, gyorsabban elkészíthető belőle az asztalra szánt étel. Ezt a tendenciát egyrészt a rohanóbb életvitel, másrészt pedig a szingli életmód diktálta fogyasztói elvárások gerjesztik. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy egyre nő a fizetőképes kereslet ezek iránt.
– Az Iglo felismerte, hogy újítania kell, hiszen a piacon fellelhető legfőbb versenytársai bizony néhány szegmensben már előtte járnak – ismeri el Jencs Bálint. – Ezért 2007 az innováció éve lesz a márka életében, rengeteg új termékötlet hever a termékfejlesztési team asztalán, amelyek között számtalan ígéretesnek mutatkozik. Természetesen technológiai korlátai vannak a többi szegmensbe való belépésnek, de a portfóliót ettől függetlenül tovább kívánjuk bővíteni.
Az Iglo a bevezetések kommunikációjához érdekes ötletet választott. A fogyasztók még emlékezhetnek Iglo kapitányra abból az időkből, amikor halrudacskák is voltak a kínálatban. A Globus ezekre az emlékekre épít, és reaktiválja Iglo kapitányt.
Gyorsabban reagálhat egy importőr
Mintegy 1500 prémium gyorsfagyasztott terméket forgalmaz Magyarországon az A&B StarVit Kft., az előételtől a desszertig, a gasztronómiának és a kiskereskedelemnek egyaránt. Nagy múltú európai cégek képviselőjeként gyors reakciót és rugalmasságot élvezhet az új igények kielégítésében. Rendszeresen látogatja az élelmiszeripar meghatározó európai kiállításait és szakmai rendezvényeit, ahol naprakészen tájékozódik az új irányzatokról.
– A főzésre szánt idő csökkenése nemcsak a háztartásokban jelenik meg új elemként, hanem a gasztronómiában is, hiszen a munkabérek és közterhei ott is jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban – említ meg egy hazai tendenciát Nagy Anna, az A&B StarVit Kft. ügyvezető igazgatója. – Valamint vannak olyan ételek, mint például az erőleves, amelyek jelentős alapanyag-igényűek, hullámzó a fogyásuk. Ezekre is tud cégünk magas minőségi igényeket kielégítő kész megoldásokat adni.
A gasztronómiában már csak a szigorodó élelmiszer-biztonsági előírások miatt is ugrásszerűen nő a félkész és késztermékek forgalma. Ugyanis a gyártó által a terméken jelzett időpontig biztos jó a minőség, és egy esetleges ÁNTSZ-vizsgálatnál nem kell körülményesen bizonyítani, hogy pontosan mikor ki mit csinált az aktuálisan ellenőrzött tétellel.
– Cégünk stratégiai kategóriáiban nem jellemző a kereskedelmi márkák versenye, de ezt mi tudatosan alakítottuk így – szögezi le Nagy Anna. – Termesztésen örök kereskedői dilemma a nagyobb forgalmat kis árréssel, vagy kisebb forgalmat nagy árréssel. Mi nem megyünk bele árharcokba sem a retail szektorban, sem a gasztronómiában. Szolgáltatásban és minőségben nyújtunk többet.
Startra váró koncepciók
A mélyhűtött burgonyák frontján még rosszabbul áll a harc a gyártói márkák szemszögéből, mint a fagyasztott zöldségeknél. Pauer Tibor, a piacvezető Aviko márkát forgalmazó Pannon Frost Kft. értékesítési menedzsere úgy becsüli, hogy mára a piacnak volumenben kevesebb mint 20 százalékát fedi le a három jelentősebb, talpon maradt gyártói márka. Nagyobb szelet a különböző, gyakorta változó, árharcos „B” márkáké, és a piacnak már több mint felét adják a különböző kereskedelmi márkák.
A mélyhűtött burgonya forgalma elsősorban a nyers burgonya bolti árával van szoros kapcsolatban, amely, ha magas, többen fordulnak a relatíve olcsóbb késztermékek felé. A piac növekedését az elmúlt 1-2 évben a kereskedelmi márka generálta, az Aviko forgalma és részesedése elsősorban értékben mutat jelentős bővülést.
– A hasábburgonya és a gyorsfagyasztott burgonyatermékek kedvenc célpontjai a kereskedelmi márkáknak, hiszen jó volument biztosítanak – nevezi meg a fő indokot Pauer Tibor. – Mint minden márkánál, úgy az Avikónál is az állandó magas minőség, a kompromisszumoktól mentes logisztikai csatorna és a márkanév mögött kitapintható megbízhatóság azok a többletértékek, amelyek a vásárlónak értéket biztosítanak a pénzéért.
Szavait nyomatékosítja, hogy ebben a szegmensben is került komoly gyanúba forgalmazó, aki átcsomagolt lejárt szavatosságú termékeket, és ezt a médiában bemutatták. Így a kereskedelmi partnerek és vásárlók is láthatták, mi az ára az olcsóságnak.
Az Aviko két fő termékfejlesztési iránya jól illeszkedik az egészségtudatos, illetve különlegesebb ízekre vágyó fogyasztók igényeihez. Hiszen egyrészről termékei túlnyomó része már olaj nélkül, sütőben is elkészíthető, így nem szív magába olajat a sütés során, a tepsiben sül ropogósra. Másrészről egyre kedveltebbek az Aviko ízesített burgonyái, különösen a fokhagymás bevonattal készülő burgonyagerezdek.
– Komoly előrelépési lehetőséget látunk az ernyőmárkák kialakításában – tekint előre Pauer Tibor. – A holland Aviko a burgonya szakértője, ezért Magyarországon jelenleg csak burgonyaalapú termékek forgalmazását végzi, a gyártás erre specializálódott. Ám van olyan kelet-európai ország, ahol a márka kiterjesztése apró lépésekkel elindult. Nálunk is az újdonságok közül jelenleg több koncepció vár startra.
A már felvázolt fogyasztói trendeken túl a magyaros ízvilágban találta meg a hozzáadott értéket a MIRELITE Csepel Kft. új termékcsaládjának fejlesztésekor. A koncepció kialakítása során természetesen figyelembe vették a fogyasztók rohanó életvitelét, a főzésre szánt idő csökkenését, ám arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy gyorsfagyasztott létükre a termékek mégis a lehető legnagyobb mértékben adják vissza a házias ízeket.
– A Rolling Food termékcsalád 6 tagja néhány perc melegítés után azonnal fogyasztható. A háromadagos termékek olyan korszerű technológiával készülnek, hogy fagyasztott állapotuk ellenére akár falatonként adagolhatók. Ez egyszemélyes háztartásoknak is kiváló, ugyanakkor igazodhat a családok tagjainak különböző időbeosztásához is – foglalja össze a legfontosabb termékjellemzőket Szalay Hajnalka marketingvezető.
A cég egész gyorsfagyasztott félkész és késztermékekből álló szortimentjére jellemző, hogy a receptúrák kialakításánál és az alapanyagok kiválasztásánál kiemelten kezelik az egészségesebb táplálkozás igényeit, ezért a termékek hozzáadott tartósítószert nem tartalmaznak.
Gyártók a monotonság ellen
Szalay Hajnalka szerint hazánkban a fagyasztott termékek, ezen belül a készételek fogyasztása és megítélése is elmarad a külföldi mutatókhoz képest.
– A gyorsfagyasztott termékek átfogó népszerűsítésére lenne szükség, amely nemcsak az olyan közismertebb kategóriákra fokuszál, mint a zöldség-gyümölcs, a burgonya vagy a pizza, hanem a teljes szektort erősíti – ajánlja a piac szereplőinek.
Bár a versenytársak közös fellépése a termékkör népszerűsítésére (vagy épp a gyártói márkák védelmében) még várat magára, eladásösztönző eszközök tekintetében már komoly előrelépés történt az elmúlt években.
A hűtőpultok monoton fehérségét először a FINDUS törte meg az úgynevezett „Wok-corner” termékelválasztókkal. Ezt azóta többen adaptálták. Ma már egyre több helyen találkozhatunk egyedi hűtők kihelyezésével is – csak a Globus 2006 folyamán 150 másodlagos, egyedi Iglo-hűtőt helyezett ki országosan. Persze, ez is kategóriafüggő: a burgonya árrése például már nem bírja el, így az Aviko elsődleges fegyvere a kóstoltatás.
A gasztronómiában is vannak új ötletek. Az A&B StarVit például az ország különböző nagyvárosaiban „Foodshow”-t rendez, ahol vendégül látják a vendéglátósokat. Itt életszerű körülmények között kóstolhatják meg a termékeket.
– Megoldást jelenthetne a jövőre nézve egyrészt a szállítók együttes fellépése, valamint a kereskedőkkel közös kategóriafejlesztés, bevonva ebbe a folyamatba a különböző eszközök gyártóit is – állapítja meg Ostermayer Miklós.
Szalai L.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >