Memóriazavart okozhat a hamburger
Egy új kutatás szerint a gyorséttermi ételek hosszú távú memóriazavart okozhatnak a tinédzserek számára. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatása szerint a magas zsír- és cukortartalmú gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása komoly agykárosodáshoz, különösen memóriazavarokhoz vezethet fiatal korban.
A kutatás során a kutatócsoport magas zsírtartalmú ételekkel etetett patkányokat, majd egy sor memóriatesztet végzett rajtuk, hogy felmérje, hogyan reagál az agyuk a különböző tanulási és memóriát érintő feladatokra. Az eredmények alapján a gyorséttermi ételeket fogyasztó patkányok jelentős memóriazavarokat mutattak a kontrollcsoportba tartozó patkányokhoz képest, amelyek normál étrendet kaptak.
A tanulmány az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatásokra támaszkodott, mivel az Alzheimer-kórban szenvedőknél gyakran alacsony az acetilkolin nevű neurotranszmitter szintje, amely a memóriában és a tanulásban is szerepet játszik. A magas zsír- és cukortartalmú étrend hatását az acetilkolin szintjének változásával kapcsolták össze.
Scott Kanoski, az USC Dornsife College of Letters professzora, a kutatás vezetője elmondta, hogy a céljuk az volt, hogy megértsék, miként befolyásolhatja a serdülőkorban fogyasztott egészségtelen élelmiszer az agy fejlődését, és hogy ezek a hatások visszafordíthatók-e. Kanoski hozzátette, hogy bár felnőttkorban egyes dolgok visszafordíthatók, serdülőkorban kevésbé lehet ezt elérni. Azonban a tanulmány megmutatta, hogy amikor a patkányoknak olyan gyógyszereket adtak, amelyek utánozták az acetilkolint, a memóriazavarok visszafordíthatók voltak. Amikor a gyógyszert az agy memóriát irányító részébe, a hippokampuszba adták, a patkányok memóriája helyreállt.
Az eredmények alapján Kanoski kijelentette, hogy további kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, hogyan lehet a károsodást gyógyszeres kezelés nélkül visszafordítani. A kutatás jelentőséget ad annak, hogy a tinédzserek milyen étrendet követnek, és felhívja a figyelmet a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának lehetséges hosszú távú hatásaira az agy fejlődésére.
Kapcsolódó cikkeink
Változóban a vállalati működés – egyszerű költségcsökkentéssel már nem lehet versenyben maradni
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Többet, kevesebből – Így főz a világ 2025-ben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új gyárat épít a Coca-Cola Europacific Partners a Fülöp-szigeteken
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Tojáspiac 2025: drágulás, visszaeső termelés és új exportlehetőségek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Mesterséges hús: forradalmi újítás vagy bizonytalan jövő?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >