Memóriazavart okozhat a hamburger
Egy új kutatás szerint a gyorséttermi ételek hosszú távú memóriazavart okozhatnak a tinédzserek számára. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatása szerint a magas zsír- és cukortartalmú gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása komoly agykárosodáshoz, különösen memóriazavarokhoz vezethet fiatal korban.
A kutatás során a kutatócsoport magas zsírtartalmú ételekkel etetett patkányokat, majd egy sor memóriatesztet végzett rajtuk, hogy felmérje, hogyan reagál az agyuk a különböző tanulási és memóriát érintő feladatokra. Az eredmények alapján a gyorséttermi ételeket fogyasztó patkányok jelentős memóriazavarokat mutattak a kontrollcsoportba tartozó patkányokhoz képest, amelyek normál étrendet kaptak.
A tanulmány az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatásokra támaszkodott, mivel az Alzheimer-kórban szenvedőknél gyakran alacsony az acetilkolin nevű neurotranszmitter szintje, amely a memóriában és a tanulásban is szerepet játszik. A magas zsír- és cukortartalmú étrend hatását az acetilkolin szintjének változásával kapcsolták össze.
Scott Kanoski, az USC Dornsife College of Letters professzora, a kutatás vezetője elmondta, hogy a céljuk az volt, hogy megértsék, miként befolyásolhatja a serdülőkorban fogyasztott egészségtelen élelmiszer az agy fejlődését, és hogy ezek a hatások visszafordíthatók-e. Kanoski hozzátette, hogy bár felnőttkorban egyes dolgok visszafordíthatók, serdülőkorban kevésbé lehet ezt elérni. Azonban a tanulmány megmutatta, hogy amikor a patkányoknak olyan gyógyszereket adtak, amelyek utánozták az acetilkolint, a memóriazavarok visszafordíthatók voltak. Amikor a gyógyszert az agy memóriát irányító részébe, a hippokampuszba adták, a patkányok memóriája helyreállt.
Az eredmények alapján Kanoski kijelentette, hogy további kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, hogyan lehet a károsodást gyógyszeres kezelés nélkül visszafordítani. A kutatás jelentőséget ad annak, hogy a tinédzserek milyen étrendet követnek, és felhívja a figyelmet a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának lehetséges hosszú távú hatásaira az agy fejlődésére.
Kapcsolódó cikkeink
„Bambusz-műanyag”: erősebb a hagyományosnál, mégis 50 nap alatt lebomlik – új alapanyag érkezhet a csomagolásba
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Országos fehérjekutatás: Így állnak a magyarok a fehérjebevitel terén
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A kereskedelem nem akadály, hanem eszköz is lehet a fenntarthatóság szolgálatában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jön az agrár adócsökkentés, újabb terheket vesz le a kormány a gazdák válláról
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A gazdák továbbra is mindenben számíthatnak a kormány segítségére
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Exportbajnok innovációval a cukorpiaci kanyarban – budapesti iparági kerekasztal az édességgyártók versenyképességéről
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >