Mélyponton az euróövezeti befektetői hangulat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 08. 13:00

Több mint kétéves mélypontra süllyedt az euróövezet gazdaságába vetett befektetői bizalom novemberben a berlini Sentix gazdaságkutató cég hétfőn bemutatott felmérése szerint.
A mintegy kilencszáz professzionális befektető megkérdezése alapján számított bizalmi mutató utoljára a pénzügyi válság csúcsán, 2009 nyarán volt olyan alacsony, mint most. Az index – ami már négy hónapja folyamatosan csökken – mínusz 21,2 pontra esett novemberben az októberi mínusz 18,5 pontról.

Romlott a jelenlegi helyzet megítélésének az almutatója is, viszont a következő hat hónapban várható folyamatok megítélését tükröző index gyakorlatilag nem változott az előző hónaphoz képest.

A Sentix elemzői megállapították: a megkérdezett befektetőket elbizonytalanítja az európai adósságválság elhúzódása, a tőzsdék gyenge szereplése, valamint a politikusoknak és a bankároknak a válsághoz való hozzáállása.

“Ez azt jelenti, hogy európai szinten intenzíven számítanunk kell egy küszöbönálló recesszióra” – mondták az elemzők.

A berlini Sentix összetett befektetői hangulatmutatója az első negyedévben folyamatosan emelkedett, márciusban már 17,10 ponton, jóval a gazdasági válság előtti szint felett volt. A Japánban történt márciusi hármas katasztrófa, az észak-afrikai, közel-keleti átalakulás és a kőolaj drágulása azonban megviselte a befektetőket, majd az euróövezeti adósságválság elmélyülése még tovább rontotta a hangulatot. A Sentix mutatója így április óta fokozatosan csökken. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink