Megy vagy marad a készpénzes fizetés?

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 06. 07. 11:19

Nagy-Britanniában reneszánszát éli a készpénzhasználat. A Loomis UK készpénzkezelő társaság szerint az elmúlt héten megélénkül a készpénzhasználat. Kérdés, hogy ez trend vagy egy átmeneti jelenség.

Az emberek szeretnek készpénzzel fizetni

A Loomis, aki az Egyesült Királyságban üzletek, éttermek, bankok és más vállalkozások nevében gyűjti be és szállítja ki a bankjegyeket és az érméket, arról számol be, hogy a jelenleg elköltött készpénzmennyiség meghaladja a lezárások előtti szint 70%-át a Talking Retail oldalán közzétett cikk szerint.

-A múlt héten több készpénzt gyűjtöttünk be országszerte az üzletektől és vállalkozásoktól, mint az év bármelyik másik napján, és bizonyos napokon a készpénzfelhasználás meghaladta a Covid előtti szint 73%-át – mondta Simon Wood, a Loomis UK kereskedelmi igazgatója.

-A költési szokások és a fogyasztói magatartás minden bizonnyal megváltozott az elmúlt évben, de mivel az Egyesült Királyságban újra megnyílnak a főutcák az üzleti élet számára, egyértelmű, hogy a fogyasztók jelentős része továbbra is inkább készpénzt használ, ha teheti. Növeljük szolgáltatásainkat, hogy megfeleljünk ennek az igénynek, hogy a vállalkozások továbbra is fenntarthassák a készpénzes vásárlás lehetőségét és ezt a fizetési opciót biztosíthassák vevőiknek – jelentette ki a szakember.

A digitális tárca a jövő

A nyilatkozatot a Worldpay közleményére válaszul adták ki, amely szerint a bolti készpénzes fizetés aránya az Egyesült Királyságban 7%-ra zsugorodik 2024-re, a 2019-es 27%-ról. A globális jelentés (The Global Payments Report) megállapítja, hogy egyetlen év alatt a fogyasztók fizetési preferenciái nagyot változtak, várakozáson felüli elmozdulás történt a digitális megoldások irányába, főként a digitális tartalom fogyasztás és a napicikk kiszállítás területén.

Az alternatív fizetési módok mára sok helyen dominánsak lettek. A digitális pénztárcák, a késleltetett fizetés viharos sebességgel terjednek. A megszokott készpénz és fizikai hitelkártyák használata háttérbe szorul.

A smart innováció fejlődése töretlen, a fizikai és a digitális egyesítése a következő lépés, ugyanakkor a biztonságos fizetés áthidalja a földrajzi távolságokat. A jelentés azt is taglalja, mely térségekben gyorsabb az átmenet és hol tagaszkodnak jobban a hagyományos fizetsi módokhoz. A globális szinten 2019-ben még az összes fizetés 42%-át a készpénz tette ki, 4 éven belül ez lehet a legkevésbé használt tradícionális fizetései mód – jósolja a Wordpay.

Kapcsolódó cikkeink