Megveszi a Paulaner az Oettinger gothai sörgyárát

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 10. 20. 09:07

Megmenekült az Oettinger bezárással fenyegetett sörgyára Gothaban. A Paulaner Brewery Group GmbH & Co október 14-én ugyanis szerződést írt alá a sörgyár és a hozzá tartozó, mintegy 170 főnek munkát adó gyártó, palackozó, logisztikai és központi szolgáltatási területek megvásárlásáról. Az értékesítési, az export- és marketingrészleg 23 alkalmazottja Gothában az Oettinger sörgyárnál marad. Az Oettinger sörgyár pedig azonnal megkezdi a tárgyalásokat az üzemi tanáccsal valamennyi munkahely megőrzésének érdekében.

A trösztellenes hatóságok jóváhagyásától függően a gothai telephely 2023. január 1-jei hatállyal kerül át a Paulanerhez.

Júniusban az Oettinger ügyvezető partnere, Pia Kollmar jelentette be, hogy tekintettel a csökkenő forgalomra és a kihasználatlan kapacitásokra az 1,8 millió hektoliteres türingiai sörfőzde bezár.

A bejelentés a szakszervezetek, a munkavállalók és a helyi politikusok körében egyaránt ellenkezést váltott ki. Hamar világossá vált, hogy a bezárás sokba fog kerülni az Oettinger-csoportnak, amely belső információk szerint már 14 millió eurót különített el végkielégítésekre. Ezért az ügyhöz közel álló személyek a hivatalosan nem nyilvános vételárat tízmillió euró alatti nagyságrendűre becsülik.

Az üzlet nem csak az Oettinger, hanem a Paulaner számára is megoldást jelent.
Bár a cég hét évvel ezelőtt új sörfőzdét épített München külvárosában, amely két évvel később bővítésre szorult, mára már elérte 3,5 millió hektoliteres kapacitásának felső határát. E siker azonban csak részben köszönhető a müncheni telephelyen jelenleg főzött 17 féle sörnek. Sokkal fontosabb ebből a szempontból a jól ismert bajor üdítőital-márka, a Spezi, amelyet a közeli Augsburgban működő, az üdítőitalt egykor kiötlő Riegele családi sörfőzde engedélyével gyárt a Paulaner 1974 óta.
Az augsburgi cég immár részesedni szeretne a Paulanernél lévő márka sikereiből, ezért megpróbálta felbontani a megállapodást, hogy évi 4-5 millió eurós licencdíjat érvényesítsen. Miután nem sikerült békés megegyezésre jutni, a két fél bírósághoz fordult, melyben a bírák a minap a Paulaner javára döntöttek.

A Paulanernek valószínűleg ez az épp múlt heti hír adta meg a végső lökést a gothai sörgyár megvásárlásához. Ahogy Dr. Jörg Lehmann, a Paulaner Csoport vezérigazgatója fogalmazott: “Figyelembe véve termékeinknek az elmúlt években egyre növekvő népszerűségét és az ennek megfelelő értékesítés-bővülést, valamint a fenntartható növekedés biztosítása érdekében megvizsgáltunk vonzó akvizíciós lehetőségeket és gyártási helyszíneket. Amit kerestünk, az Gothában találtuk meg.”

Pia Kollmar kiemelte: “A gothai sörfőzdei munkahelyek a gyár Paulanernek történő eladásával megmaradnak. Ugyanakkor az Oettingernek ez a valamennyi érintett számára jó megoldást jelentő lépés a vállalati átszervezés szempontjából fontos.

Inside Beer

Kapcsolódó cikkeink