Megvannak a „Jövő egészségőrei”

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 15. 00:01

Szeptembertől hét, fiatalokból álló csoport indítja el a saját egészségmegőrző programját a Béres Egészség Hungarikum Alapítvány támogatásával. Örökbefogadott fák, futóklub és reformkonyha is szerepel a díjazottak között.

A dr. Béres József nevével fémjelzett szervezet ma Magyarországon az egyetlen olyan, az egészséget nemzeti értékké formáló alapítvány, amely facilitátorként működve aktívan tevékenykedik a közösségi egészségmegőrzés területén.
A Béres Egészség Hungarikum Program olyan, fiatalokból álló baráti társulások, iskolai és szabadidős csoportok vagy önként alakuló kis közösségek számára írt ki pályázatot, akik egészségmegőrző programokat szerveznek.
Az Alapítvány 2010. tavaszi felhívására az ország egész területéről több mint 150 pályamunka érkezett be. A szakmai kuratórium döntése alapján a díjazott csoportok egyenként 225.000 és 300 000 Ft közötti pénzbeli támogatást kapnak.
A Béres Egészség Hungarikum Program 2007-ben tűzte zászlajára a közösségi egészségmegőrzést. A szervezet az elmúlt években a magyarországi öt- és tízezer fős településeket segítette egészségterveik megírásában és megvalósításában. Idén kifejezetten a fiatalok felé fordult a Program figyelme. Ma Magyarországon ez az egyetlen olyan, az egészséget nemzeti értékké formáló alapítvány, amely facilitátorként működve aktívan tevékenykedik a közösségi egészségmegőrzés területén.
A „Jövő egészségőrei” pályázat nyertesei:
A balatonalmádi lakótelepen fákat fogadnak örökbe. A program lényege, hogy a frissen ültetett fákat egy-egy fiatal veszi gondozásba.
A budapesti Ezüst Delfin Sportegyesület futóklubot hoz létre az Orczy Parkban, amihez futópályát is kialakítanak.
Egy budapesti gimnázium diákjai a reformkonyhájukhoz vásárolnak kisgépeket. A beruházással a kenyérsütés, az aszalás és a csíráztatás rejtelmeibe kóstolnak bele. (Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma)
Egészségügyi képzés, egészségtúrák és faültetés szerepel a debreceni Lelkes Cserkész Alapítvány programpalettáján.
A kecskeméti Könnycsepp Alapítvány egy ifjúsági klubot alapít. A „Vészlejárat” alternatív lehetőséget jelent a fiatalok éjszakai kicsapongása helyett.
Egy kiskunfélegyházi középiskola diákjai mozgásterápiás szobát alakítanak ki. (Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Kossuth Lajos Középiskolája és Szakiskolája Előkészítő és Speciális Szakiskolája)
A mónosbéli Gyermekotthonban gyógynövényültetvényt telepítenek a gyermekek javaslatára.
Kapcsolódó cikkeink