Kiválasztották a 100 jelöltet az Év Étterme címre

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 06. 13:02

Pénteken a MagyarBrands konferencián megnevezték a legjobb 100 hazai éttermet, akik közül ősszel kerülhet ki az Év Étterme díj nyertese. A gasztronómia jegyében zajló rendezvényen kiderült, hogy hazánknak bőven van még hova fejlődnie ezen a téren.

Magyarország nem tartozik Európa kiemelt turisztikai célpontjai közé, ráadásul a trendek sem túl biztatóak. Pedig hazánknak rendkívül kedvező a földrajzi elhelyezkedése, és rendelkezünk olyan – akár gasztronómiai – tradíciókkal is, melyekre lehetne építkezni.

Wiszkidenszky András, a Dining Guide kiadója meglepő adatokat közölt az előadása során. A felmérések eredményei azt mutatják, hogy hazánkban gyakorlatilag nem létezik éttermi kultúra. A lakosságnak ugyanis mindössze 4 százaléka jár napi rendszerességgel étterembe, mely egyaránt lehet Michelin-csillagos hely, vagy egy gyorsétkezde is. A magyarok mindössze 6 százaléka hetente, 28 százaléka pedig évente egyszer keres fel valamilyen vendéglátóhelyet, míg a franciáknál ez az arány 70 százalék.


A 19 uniós ország részvételével készített felmérésben Magyarország került az első helyre az étterembe nem járók arányát illetően – ez pedig nem dicsőség. A legtöbbet a görögök fordulnak meg ilyen helyeken, majd az írek, norvégok, dánok és portugálok következnek a listában – írja a mediainfo.hu.

A felmérés eredményei mellett a Michelin-csillagos éttermek száma is árulkodik az adott ország éttermi kultúrájáról, melyet illetően hazánk egy lépéssel előrébb tart a környező országokat tekintve. Míg mi két ilyen magasan jegyzett hellyel büszkélkedhetünk, rajtunk kívül csak a csehek tudhatnak magukénak egy ilyen éttermet.

Ezzel szemben például Franciaországban 237, Spanyolországban 558, Olaszországban 276, de már a szomszédos Ausztriában is 54 Michelin-csillagos étterem található.
A régió gasztroturizmusának, – forradalmának fellendülését is várják a CEEfood díj kiosztásától, mellyel 10 közép-kelet-európai ország legjobb éttermét díjazzák vasárnap este. A szervezők ettől azt is remélik, hogy ez a világ ínyenceinek figyelmét a szóban forgó országokra irányítja, melyek között Törökország, Horvátország, Lengyelország és Szerbia is megtalálható.

Idén a szervezők változtattak a díj odaítélésének módján, hogy pontosabb és hitelesebb eredmény születhessen. Ez azt jelenti, hogy a kritikusok év elején közzétették a 20 legjobb éttermet, melyek a zsűri jelöltjeiként versenyeznek. Majd minden bíró tíz-tíz helyet javasolt, az összesítést követően pedig a 80 legtöbb nevezést kapott hely társul a korábban megnevezettek mellé a versenybe.

A Top 10-es lista első helyét a Michelin-csillagos Costes foglalja el, a másik csúcsgasztronómiai hely, az Onyx -, mely az idén kapta meg első csillagát, – azonban csak a negyedik helyre került. A tavalyi győztes, a berencsepusztai Chateau Visz, pedig a harmadik helyre ért fel idén.

A pénteken kihirdetett százas listán szereplő éttermeket nézve megfigyelhető, hogy szinte 80-90 százalékban fővárosi helyekről van szó, miközben a turizmus szempontjából kiemeltebbnek tekinthető térségéből egy étterem se volt méltó arra, hogy versenybe szállhasson az ősszel kiosztásra kerülő Év Étterme díjért – írja az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink