Megválasztották Szegeden az Év Fagylaltját
Közel száz tételt kóstolt végig hétfőn az Év Fagylaltja verseny zsűrije. A legjobbnak járó díjat a balmazújvárosi Eszenyi Ferenc által készített mascarponés túrókrém sós karamellel elnevezésű jeges édesség kapta – írja a delmagyar.hu.
Fotó: Kuklis István
– Én 56 fagylaltot kóstolok végig. Ezeket cukrászok készítették. Van még a gyártók és a mentes kategória – mondta a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda mestercukrásza, ifj. Szervánszky László. A fiatalember a szakmai zsűri tagja volt a hétfőn megrendezett Év Fagylaltja versenyen. Szervánszky délelőtt még csak négy fagylalton volt túl, az egyik chilis ízesítésűt dicsérte. – A legvégén érzi csak az ember a torkában a csípősséget. Nem a csípős íz dominál – magyarázta.
Az országos megmérettetésnek a tavalyi évhez hasonlóan a Klauzál téri Virág cukrászda adott otthont. A népes zsűri egész nap kóstolta az összesen 94 különböző fagylaltot. Tarján Zsófia, a Honeybeast együttes énekese úgy készült a zsűrizésre, hogy nem evett semmit előtte. – Éhgyomorral jöttem. Isteniek és szépek a fagylaltok. Világszínvonalú a magyar fagyi – áradozott az énekesnő.
Fagylaltok csaptak össze Szegeden: az Év Fagylaltja a mascarponés túrókrém sós karamellel – galéria
Fagylaltok csaptak össze Szegeden: az Év Fagylaltja a mascarponés túrókrém sós karamellel – galéria
A temérdek fagylaltot a tér közepén lévő hűtőpultokban sorakoztatták fel a szervezők. A gyönyörűen díszített tégelyeken érdekesnél érdekesebb fantázianevek sorakoztak: perverzió, szotyoládé és volt paleo narancsos sütőtök fagyi is.
A rendezvény ideje alatt a szomszédos Kis Virág cukrászdában óránként más-más nosztalgiafagylaltot – vanília, puncs, csoki, citrom és rumos dió – lehetett kóstolni gömbönként 220 forint helyett mindössze 88 forintért. Az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 4./b osztálya ki is használta az alkalmat, ottjártukkor épp a puncs volt akciós.
– A kollégák azt mondták nekem, hogy ez ráfizetés, de ez a mai nap nem a haszonról szól, hanem a boldog gyermekekről és vendégekről– mondta az egyik szervező, Gyuris László mestercukrász, az Acapella és a Virág Cukrászda tulajdonosa.
Mándi Csabáék a keszthelyi Pálma cukrászdából érkeztek. Mándiék négy fagylalttal neveztek, kisfiuk, a 19 hónapos Csongor kóstolással segítette a munkát. – Már vasárnap megérkeztünk, stílszerűen a Pálma Panzióban szálltunk meg. Hétfő reggel hétkor már itt voltunk a Virágban és összeállítottuk a fagyikat, amiknek az alapját otthonról hoztunk.
A mentes kategória legjobbjának Erdélyi Balázs (Frer cukrászda Budapest) bizonyult, a 2-es kategóriában krémsajt fagylalt sós tejkaramellával és sült almával Andok Tamás (Nectar Kft. Budaörs) kapta az első helyet, az Év Fagylaltja pedig a balmazújvárosi Eszenyi Ferenc mascarponés túrókrém sós karamellel elnevezésű alkotása lett. Eszenyi a Kézműves Nívó díjat is megkapta. A Rádió88 I love Szeged elismerését Jóri-Hegedűs Szilvia a budapesti Diamante fagyizó narancsos-bazsalikomos csokoládé fagylaltja kapta. A közönségdíjat a budaörsi Andretti cukrászdából Csap Szabolcs barackos túrós pite fagylaltja vihette haza. (delmagyar.hu)
Kapcsolódó cikkeink
GELATISSIMO 2026: A fagylaltipar legnagyobb szakmai találkozója Stuttgartban
A fagylaltkedvelők és a szakma képviselői izgatottan várják a következő…
Tovább olvasom >Hivatalosan is megkezdődött a fagylaltszezon a Balatonnál
Hivatalosan is megkezdődött a fagylaltszezon szombaton a Balatonnál, ez a…
Tovább olvasom >Szallas.hu: a főváros mellett Eger, Szeged és Pécs vonzotta a legtöbb vendéget télen
A főváros mellett Eger, Szeged és Pécs vonzotta a legtöbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >Mit gondolnak a vállalati felsővezetők a művészetről?
„Topvezetők és a művészet – az örökség és a művészet…
Tovább olvasom >GELATISSIMO 2026: A fagylaltipar legnagyobb szakmai találkozója Stuttgartban
A fagylaltkedvelők és a szakma képviselői izgatottan várják a következő…
Tovább olvasom >