Megválasztották az Év Biogazdáját és az Év Biogazdaságát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 04. 12:58

Dimák János orosházi biotermelőt választották a 2011-es év biogazdájának, a biovállalkozások közül a békéscsabai Fair Trade Kft-t díjazták.

Dimák János 1998 óta gazdálkodik tizennyolc hektár ellenőrzött bioterületen, ahol gabonaféléket, zöldséget és gyümölcsöket termeszt. Termékei kisebb része a helyi piacon, zöme – nagykereskedésen keresztül – országszerte megtalálható. A díj a biogazdálkodás iránti elkötelezettségnek, a magas színvonalú gazdálkodási tevékenységnek az elismerése.

A biogazdaságok közül szintén egy Békés megyében működő vállalkozás, a békéscsabai Fair Trade Kft. bizonyult a legjobbnak. Az 1991-ben alapított, három magánszemély tulajdonában álló társaság kétezer hektáron termeltet szántóföldi és fűszernövényeket. A cég termékeinek nagyobb részét külföldön értékesíti. A Fair Trade neve Ausztriában, Németországban, Hollandiában és Svájcban egyaránt jól cseng – tájékoztatott az elismerés kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn.

A magyar biogazdákat és a biogazdálkodás iránt elkötelezetteket összefogó Magyar Biokultúra Szövetség több mint 25 éves múltra tekint vissza. A szövetség tulajdonában lévő Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. a Magyarországon előállított biotermékek 95 százalékát ellenőrzi. A 19. Biokultúra Találkozó keretein belül a Magyar Biokultúra Szövetség idén tizennegyedik alkalommal osztotta ki az Év Biogazdája és az Év Biogazdasága díjakat – közli a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink