Megújult a PTE szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas laboratóriuma
Átadták a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas, közelmúltban korszerűsített laboratóriumát csütörtökön a baranyai vármegyeszékhelyen.

Pécs, 2025. január 9. Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos (b2), Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke (b), Miseta Attila, a PTE rektora (b3), Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára (j3), Decsi István, a PTE kancellárja (j2) és Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet megújult, szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas laboratóriumának átadóünnepségén Pécsen 2025. január 9-én. Az egyetemet fenntartó alapítvány 127 millió forintos támogatásával modernizált, új gépekkel felszerelt, akkreditált laboratórium a fejlesztésnek köszönhetően alkalmassá vált arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatokat végezzen. MTI/Kacsúr Tamás
Az egyetemet fenntartó alapítvány 127 millió forintos támogatásával modernizált, új gépekkel felszerelt, akkreditált laboratórium a fejlesztésnek köszönhetően alkalmassá vált arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükségesvizsgálatokat végezzen.
Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a csütörtöki átadón közölte: a borpiacon a fogyasztási szokásokban és mennyiségben is jelentős változások figyelhetők meg, ezért különösen fontos, hogy „kiváló minőségű, lehetőleg hatékony, versenyképes előállítású termékek” kerüljenek a vásárlók elé.
Mint mondta, évente körülbelül 16 ezer forgalomba hozatali engedélyt ad ki a Nébih, a jogszabályi környezet pedig 2021 óta teszi lehetővé, hogy a hivatalon kívül más akkreditált laboratórium is elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat.
Örömét fejezte ki, hogy mostantól a PTE kutatóintézete is segíti ezt a munkafolyamatot, ráadásul egy olyan térségben működik a laboratórium, ahol több neves borvidék is található.
Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos azt mondta: a PTE kutatóintézete hosszú ideje partnerük, ahogy a borok értékesítését segítő más – például turisztikai, vendéglátóipari – szereplők is, e partnerségek nélkül ugyanis szerinte nem lehet sikeres a magyar borok népszerűsítése.
Kijelentette: a pécsi kutatóintézettel közös álláspontot képviselnek, e szerint pedig „a szőlészetek és borászatok ökológiai és gazdasági fenntarthatósága érdekében létkérdés”, hogy kutatási alapokon nyugvó innovatív válaszokat tudjanak adni a kor kihívásaira.
A Pécsen folyó kutatásokat kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hiszen azok az éghajlatváltozás negatív hatásainak kivédésével, a növényvédelemmel és az alkoholmentesített borok előállításával kapcsolatban is folynak – sorolta.
Miseta Attila, a PTE rektora azt mondta: a kutatóintézet a minőségi, egészséges termékek előállítását segíti, ezért a szervezeti egységnél folyó fejlesztések érdemesek voltak és lesznek a támogatásokra.
Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke közölte: intézetük igyekszik minden segítséget megadni a borászatok számára a magyar borpiac fellendítése, a bor nagyobb megbecsültségének elérése és a minőségi termékek előállítása érdekében. A bor forgalomba hozatalát segítő szolgáltatásukkal szeretnék megkönnyíteni és meggyorsítani a termékek fogyasztóhoz kerülését – emelte ki.
A sajtóanyag szerint a jogszabályban foglaltak alapján a megújult, új gépekkel felszerelt, ellenőrzött rendszeren keresztül működő akkreditált laboratórium minden tekintetben alkalmas arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges laborvizsgálatokat – az országban elsőként a Nébih által engedélyezett nem állami szervezetként – elvégezze.A mecsekaljai laboratórium által kínált szolgáltatással a borászok egynapos határidővel elvégeztethetik a termékük forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatokat, amelyekből napi 100-at tud vállalni az öt szakemberrel üzemelő egység.
A PTE SZBKI fő szakterületei a kutatás, oktatás, szaktanácsadás, az 1970-es évek óta működő laboratórium pedig szőlő- és boranalitikai vizsgálatokat végez megrendelőinek, így termelők, borászatok részére.
A Mecsek déli lankáin 30 hektárnyi szőlőültetvényt kezelő PTE SZBKI több mint 75 éve működik, és Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankját tartja fent 1800-nál is több tételből álló fajtagyűjteményével.
Kapcsolódó cikkeink
Az alkoholmentes borok térnyerése: dinamikus növekedés és hazai sikerek
Az alkoholmentes borok piaca az elmúlt években jelentős növekedést mutatott,…
Tovább olvasom >Magasabb minőségű borokat készítene a Grand Tokaj Zrt.
A magasabb minőségi kategóriákba tartozó borok előállítására kell összpontosítania a…
Tovább olvasom >Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
Fehérbor kategóriában a tokaji Bott Pince 2021-es Csontos furmintja, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Zöldségkonzervekkel és édességgel is segített a Bonduelle
Huszadik évéhez ért 2025-ben a Bonduelle Central Europe Kft. és…
Tovább olvasom >