Megugrott a pálmaolaj, a globális mutató mégis változatlan

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 03. 11:19

A FAO élelmiszerár-index viszonylagos stabilitást mutatott februárban, mivel a cukor és tejtermékek zuhanó ára ellensúlyozta a pálmaolaj hirtelen és jelentős drágulását.

A FAO által megállapított nemzetközi globális élelmiszerár-mutató elenyésző mértékben változott februárban, de az előző évi értékénél így is 14 %-kal alacsonyabb ponton van.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kijött a 2016-os évre vonatkozó első becsléseivel. A 723 millió tonna várható gabonatermés közel 10 millió tonnával marad el a tavalyi év kiemelkedő eredményétől.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszer (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) kereskedelmi súlya alapján átlagolva határozzák meg a Szervezet szakértői.

A viszonylag nyugodt időszak után a növényi olajok ára hirtelen, majdnem 10 %-os emelkedésnek indult. 13 %-os drágulásával a pálmaolaj fűti ezt a trended, a készletek csökkenése együtt a rossz idei becslésekkel ugyanis mozgásba hozta a piacokat. A szójaolaj ára szintén erősödött.

Más, alapvető élelmiszereink ára azonban stabilizálta a globális mutatót. A cukor ára a mérsékelt emelkedést követően februárban több mint 6 %-kal csökkent, miután a világ legnagyobb termelő-exportőre, Brazília készletei stabilnak és fenntarthatónak tűnnek.

A tejtermékeknél 2 %-kal alacsonyabb árakat mértek a FAO szakértői, gyengélkedő globális kereslet (pl. Kínában) mellett.

A szemes termények viszonylag változatlan áron cseréltek gazdát a világpiacokon, de a tavalyi év ugyanezen időszakához képest még így is 13,7 %-kal alacsonyabb átlagot értek el februárban. A búza ára 1,5 %-kal lefelé, míg a rizsé valamelyest fölfelé változott.

A FAO húsár indexe nőtt, az amerikai és ausztrál marhahús esetében tapasztalható ellátási nehézségek és az európai sertés-magántárolási támogatás miatt. A kedvezőbb takarmányárak miatt a szárnyas hús olcsóbb lett.

Bőséges gabonatermés Kínában és Dél-Ázsiában

A FAO frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése először közöl adatokat az idei gabonatermésről, ami várhatóan 1,4 %-kal lesz kevesebb 2015-höz képest (2 525 millió tonna), mivel Ukrajnában és Oroszországban csökkent a vetés mértéke a száraz időjárás miatt. Ázsiában azonban Kína és Pakisztán kiemelkedő szezonra számíthat, és Indiában is jó évet várnak a szakértők.

A 2016-os szezon végére 636 millió tonna gabona lehet a raktárakban világszerte, ami csaknem megegyezik az időszak kezdetén mért értékkel, de valamivel kevesebb az előzetes becsléseknél.

A globális gabona készlet-felhasználás hányados továbbra is viszonylag magas, 24,7 %-os értéken áll.

A FAO előrejelzése szerint a globális gabonakereskedelem mértéke 2 %-kal csökken majd tavalyhoz viszonyítva, a búza és árpa iránti alacsonyabb kereslet miatt és a rizs iránti igény növekedése ellenére.

Kapcsolódó cikkeink