Megugrott a kiskereskedelem Csehországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 14. 11:00

Tavaly novemberben éves összevetésben 6,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban az októberi 0,6 százalékos csökkenés után – közölte a cseh statisztikai hivatal pénteken. Legutóbb 2011 januárjában volt ilyen méretű növekedés a kiskereskedelemben.

Praga2

A statisztikusok szerint a lendületes emelkedés elsősorban az internetes áruházak, az áruküldő szolgálatok forgalomnövekedésének, az autók és általában a nem élelmiszeripari áruk növekvő eladásának az eredménye.

A munkanapok számával korrigált novemberi index 7,8 százalékos forgalomnövekedést jelzett, az előző hónaphoz hasonlítva pedig 3,6 százalékos volt a növekedés a szezonális hatásoktól megtisztítva.

Novemberben az internetes áruházak és a különféle áruküldő szolgálatok forgalma 36,4 százalékkal emelkedett, ami az utóbbi négy év legmagasabb növekedési rátája.

A kiskereskedelmi forgalom gyakorlatilag minden figyelt főbb árucsoportban növekedett. A kivételt az üzemanyag eladás, a gyógyszerek és a kozmetikai cikkek eladása jelentette. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink