Megszüntetik a bárokban és kávézókban kialakított dohányzó helyiségeket Hollandiában
Meg kell szüntetni a bárokban és kávézókban kialakított dohányzó helyiségeket Hollandiában – mondta ki szerdai ítéletében a hágai fellebbviteli bíróság.
A részleges dohányzási tilalom 2008-as hollandiai bevezetését követően számos bárban és kávézóban elzárt dohányzósarkot alakítottak ki, a bírói fórum azonban arra jutott, hogy a tulajdonosoknak ezeket is be kell zárniuk.
Az indoklás szerint a nemdohányzók nagy társadalmi nyomást érezhetnek, hogy csatlakozzanak társaikhoz a dohányzó részlegben, ráadásul a füst bizonyos mértékben óhatatlanul kiszökik a vendéglátóhelyek többi részébe is, az alkalmazottak pedig a helyiség takarításakor is a passzív dohányzás ártalmainak vannak kitéve.
„Megállapították, hogy nincs biztonságos szintje a dohányfüst belélegzésének, úgyhogy ez veszélyes” – hangsúlyozta a törvényszék.
Az ügyben a Clean Air Nederland nevű szervezet fordult bírósághoz, mondván, ezen helyiségek engedélyezésével Hollandia megsérti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyezményében foglaltakat, amelyek szerint az országnak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy az emberek nyilvános beltéri helyeken ne legyenek kitéve a dohányfüst ártalmainak – jelentette a helyi sajtó. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Problémák és megoldások
Az MVI a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Tanácsadó Testületének kérésére összeállította…
Tovább olvasom >Növekedni látja a vegán termékek iránti keresletet a holland Albert Heijn
A holland Albert Heijn bejelentése szerint az üzleteiben 2023-ban értékesített…
Tovább olvasom >Egyre kisebb a bio és nem bio élelmiszerek közötti árkülönbség Hollandiában
A bio és nem bio élelmiszertermékek közötti árkülönbség 63%-ról 48%-ra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >