Megszűnő zöldség- és gyümölcsszabványok az Unióban
Július 1-jétől a nagy termelők tiltakozása dacára megszűnik az Európai Unióban a közösségi szintű marketingszabvány 26 zöldség- és gyümölcsféleség esetében.
Az EU az 1980-as évek óta szabályozta – néha a legapróbb részletekig – milyen fizikai jellemzői legyenek a kereskedelmi forgalomba kerülő zöldségeknek és gyümölcsöknek. Az euroszkeptikusok joggal gúnyolódtak az olyasféle leírásokon, hogy az első osztályú körtének legalább 55 milliméter magasnak kell lennie, vagy az uborkában 10 centiméterenként legfeljebb 10 milliméternyi görbület tolerálható.
A liberalizáció csak részleges: tíz termék esetében (például az almánál, a citrusféléknél, az őszibaracknál, a paradicsomnál és az epernél) csak akkor lehet az eddigi szabványtól eltérő alakú termékeket forgalomba hozni, ha az adott tagállam így dönt és világosan megjelöli, hogy nem első, de még csak nem is másodosztályú áruról van szó – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >