Megszűnő zöldség- és gyümölcsszabványok az Unióban
Július 1-jétől a nagy termelők tiltakozása dacára megszűnik az Európai Unióban a közösségi szintű marketingszabvány 26 zöldség- és gyümölcsféleség esetében.
Az EU az 1980-as évek óta szabályozta – néha a legapróbb részletekig – milyen fizikai jellemzői legyenek a kereskedelmi forgalomba kerülő zöldségeknek és gyümölcsöknek. Az euroszkeptikusok joggal gúnyolódtak az olyasféle leírásokon, hogy az első osztályú körtének legalább 55 milliméter magasnak kell lennie, vagy az uborkában 10 centiméterenként legfeljebb 10 milliméternyi görbület tolerálható.
A liberalizáció csak részleges: tíz termék esetében (például az almánál, a citrusféléknél, az őszibaracknál, a paradicsomnál és az epernél) csak akkor lehet az eddigi szabványtól eltérő alakú termékeket forgalomba hozni, ha az adott tagállam így dönt és világosan megjelöli, hogy nem első, de még csak nem is másodosztályú áruról van szó – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >Idén 5500 új munkahelyet hoz létre az ALDI az Egyesült Királyságban
A brit ALDI 5500 új munkahelyet hoz létre 2024-ben folytatott…
Tovább olvasom >