Megszűnő zöldség- és gyümölcsszabványok az Unióban
Július 1-jétől a nagy termelők tiltakozása dacára megszűnik az Európai Unióban a közösségi szintű marketingszabvány 26 zöldség- és gyümölcsféleség esetében.
Az EU az 1980-as évek óta szabályozta – néha a legapróbb részletekig – milyen fizikai jellemzői legyenek a kereskedelmi forgalomba kerülő zöldségeknek és gyümölcsöknek. Az euroszkeptikusok joggal gúnyolódtak az olyasféle leírásokon, hogy az első osztályú körtének legalább 55 milliméter magasnak kell lennie, vagy az uborkában 10 centiméterenként legfeljebb 10 milliméternyi görbület tolerálható.
A liberalizáció csak részleges: tíz termék esetében (például az almánál, a citrusféléknél, az őszibaracknál, a paradicsomnál és az epernél) csak akkor lehet az eddigi szabványtól eltérő alakú termékeket forgalomba hozni, ha az adott tagállam így dönt és világosan megjelöli, hogy nem első, de még csak nem is másodosztályú áruról van szó – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >