Megszűnő zöldség- és gyümölcsszabványok az Unióban
Július 1-jétől a nagy termelők tiltakozása dacára megszűnik az Európai Unióban a közösségi szintű marketingszabvány 26 zöldség- és gyümölcsféleség esetében.
Az EU az 1980-as évek óta szabályozta – néha a legapróbb részletekig – milyen fizikai jellemzői legyenek a kereskedelmi forgalomba kerülő zöldségeknek és gyümölcsöknek. Az euroszkeptikusok joggal gúnyolódtak az olyasféle leírásokon, hogy az első osztályú körtének legalább 55 milliméter magasnak kell lennie, vagy az uborkában 10 centiméterenként legfeljebb 10 milliméternyi görbület tolerálható.
A liberalizáció csak részleges: tíz termék esetében (például az almánál, a citrusféléknél, az őszibaracknál, a paradicsomnál és az epernél) csak akkor lehet az eddigi szabványtól eltérő alakú termékeket forgalomba hozni, ha az adott tagállam így dönt és világosan megjelöli, hogy nem első, de még csak nem is másodosztályú áruról van szó – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >