Megszülettek a VinAgora Nemzetközi Borverseny eredményei

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 06. 26. 10:20

6 nagyarany, 88 aranyérem, 81 ezüstérem, 2 „nevező ország legjobb bora”, 6 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legsikeresebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje”

vorosbor

Az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen, ahogy az elmúlt években már megszokhattuk nagy volt a küzdelem, hiszen nem könnyű a jók közül a legjobbnak lenni. Sokszor halk viták, csendes érvelések, egyöntetű vélemények alapzaja törte meg az egyébként szigorúan csendben dolgozó bírálók munkáját. Négy napon át zsűriztek a versenyre érkező hazai és külföldi szakemberek, akik a munka után megismerhették Budapest nevezetességeit. A legjobb borok versengtek idén is, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű dolga. Rendkívül erős volt a mezőny, rengeteg érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt idén is feljebb kellett emelni a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám idén mégsem kaphatott érmet.

A néhány hete Budapesten megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 556 nevezés érkezett 15 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Chile, Horvátország, Argentína, Románia, Spanyolország és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 57 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.

A champion díjak július 7-én, a VinAgora Borgálán, a Corinthia Hotel Budapestben kerülnek kihirdetésre. A többi díj az alábbiak szerint került kiosztásra:

Nagyaranyérmet kaptak:

– Tornai Pincészet Kft., Tornai Jégbor 2015

– Csali Szőlőbirtok, Krokodil Bor Olasz rizling Jégbor 2013

– Grand Tokaj Zrt., Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

– Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Tokaji Muscat Lunel Aszúesszencia 2007

– Pajzos Tokaj, Pajzos Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2011

– Jackfall Kft., Grand 2009

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:

– Sc Cotnari Sa, Grasa De Cotnari 1985, Románia

– Vinícola Campestre Ltda, Zanotto Espumante Naturel Brut, Brazília

Idén 7 legjobb fajtabor díj is gazdára talált:

– Takler Borbirtok, Takler Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2009

– Liszkay Mihály, Liszkay Cabernet Sauvignon 2012

– Kristinus Borbirtok, Chardonnay 2016

– Hilltop Neszmély Zrt., Kamocsay Ákos Hilltop Chardonnay Superior 2013

– Dobogó Pincészet, Dobogó Tokaji Furmint 2015

– Mikóczi Pincészet, Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2016

– Varga Pincészet Kft., Aranymetszés Olaszrizling 2015

A champion díjak, a „legeredményesebb családi pincészet” díja, a „legsikeresebb fiatal borász” díja, és a „VinAgora új felfedezettje” díj a Borgálán kerül kihirdetésre ünnepélyes keretek között. A részletes eredménylista a különdíjak nélkül megtalálható a VinAgora weboldalán.

Kapcsolódó cikkeink