Megszületett Nemzeti Összetartozás Pálinkája

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 09. 17. 10:17

Minden évben a Kárpát-medence pálinka fővárosává válik három napra Gyula városa. Az idén a koronavírus járvány miatt elmaradó Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 17. és 19. között tartották volna meg.

A fesztivál elmaradt, de a 2018-as Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, hagyományteremtő szándékkal elindítottak egy új kezdeményezést, a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozását, amelyet az idei évben is összeöntöttek. Ráadásul az esemény az idei évben kiemelt jelentőséggel bír, hiszen 2020 hazánkban a nemzeti összetartozás éve, június 4. a Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója.

A Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása eszméjében és megvalósulásában is kifejezi, valamint erősíti a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát!

Kevesen tudják, de közel 300 éves Gyula városában a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen 1931-ben, a gyulai várban alapította báró Harruckern János György az első pálinkafőzdét a régióban. Tehát egyfajta történelmi kapcsolata is van Gyula városának és a pálinkának. Ráadásul innen indult Magyarország első pálinkafesztiválja, így a helyszín is szimbolikus.

A kezdeményezés célja, hogy tovább erősítse a pálinkának, mint hungarikumnak, mint nemzeti kincsünknek a fontosságát. Arra hivatott, hogy a „magyarok pálinkájaként” nemzeti összetartozásunkat hirdesse.

Az esemény során a felajánlott anyaországon belüli pálinkákat és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasították. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – „összetartozás pálinkáját” megszentelteték, majd egyedi, sorszámozott, Hollóházi butellákba palackozták.

A palackokat a Kárpát-medencei magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek minden évben ünnepélyes keretek között adják át, amely idén a járványügyi helyzet miatt sajnos elmaradt, de futárszolgálattal mindenkihez eljuttatják a szervezők.

A szűk körű eseményen köszöntötte a megjelenteket Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója és Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere. Beszédet mondott még Dr. Kovács Jószef országgyűlési képviselő, Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke.

2018-ban a barack éve volt, tavaly szilva, idén körtéből készül a Nemzeti Összetartozás Pálinkája. A fesztivál keretein belül minden évben egy hagyományos magyar gyümölcsöt emelnek ki, a köré épülnek a programok, a sors viszont úgy alakította, hogy idén csak a Nemzeti Összetartozás Pálinkája készült ebből a gyümölcsből.

Az összeöntésre érkeztek felajánlások határon túli és anyaországbeli kereskedelmi főzdék tulajdonosaitól, anyaországbeli és határon túli magánfőzőktől (vajdasági, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, és muravidéki párlatok), hazai és határon túli lovagrendektől.

„Jó ügyet kívánunk szolgálni, összefogásunk erejével szeretnénk mi magunk is alkotni, nyomot hagyni, létrehozni valamit, ami gyermekeink, utódaink, leszármazó nemzedékeink számára is örök emlékek felidézésére lesz képes. Kiemelte, a magyar nemzetnek nem csak múltja és jelene van, hanem jövője is!” – mondta Bora Imre főszervező.

Dr. Kulcsár László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke szerint még soha ilyen fontos nem volt az összefogás, az összetartozás, mint ebben a rendkívüli helyzetben, amelyet most a világon tapasztalhatunk.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere kiemelte: „Magyar és magyar között mesterséges határok vannak, egy tollvonással elválasztották a magyarokat egymástól, de a kultúra mindig is összekapcsol bennünket. Ebben a kultúrában pedig benne van, ennek szerves része a gasztronómia és azon belül a pálinka”

Kapcsolódó cikkeink