Megszületett az uniós kompromisszum vodka ügyben
A szeszes italok meghatározásáról és címkézéséről szóló közösségi rendelettervezet kimondja, hogy a jövőben bármilyen mezőgazdasági terményből lehet vodkát készíteni.
A vodka meghatározásáról szóló alkudozások már hónapok óta
folytak a tagállamok között. A hagyományos vodkát készítő tagországok (Svéd-,
Lengyelország, balti államok) azt szorgalmazták, hogy a jövőben csak a
gabonából és burgonyából készített párlatot lehessen vodkának nevezni.
Nagy-Britannia és Spanyolország viszont amellett kardoskodott, hogy továbbra is
lehessen bármilyen terményből vodkát készíteni.
A rendelet értelmében hagyományosnak nevezett vodkát csak
gabonából és burgonyából lehet készíteni, de ha az összetevőket külön jelzik a
címkén, akkor a más terményből (cukorrépamelaszból, kukoricából, szőlőből és
egyéb gyümölcsből) készült rövid italt is lehet vodkának nevezni.
Szakértők szerint ez ronthatja a magyar gyümölcspálinkák nemzetközi piaci esélyeit.