Megszületett az EU-döntés az élelmiszercímkézésről
Megállapodtak szerdán Brüsszelben a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanács soros magyar elnökségének tárgyalói az Európai Parlament és az Európai Bizottság képviselőivel az élelmiszercímkézés reformjáról – jelentette a Reuters hírügynökség.
Az új szabályok szerint valamennyi élelmiszer csomagolásán meg kell jeleníteni az energia-, a só-, cukor-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalomra, valamint a telített zsírsav tartalomra vonatkozó adatokat. Kötelező lesz feltüntetni a származási országot a sertés-, marha-, bárány- és kecskehús, valamint a baromfi esetében is.
A tápanyagtartalomról tájékoztató adatokat nem a csomagolás fő oldalán kell elhelyezni, a szeszesitalokon pedig egyáltalán nem kell feltüntetni az adatokat – írta a Reuters bizottsági forrásokra hivatkozva. Az úgynevezett alkopop italokra – alacsony alkoholtartalmú, édesített szeszesitalokra – a tagállami kormányok eredetileg ki akarták terjeszteni a címkézési kötelezettséget, végül azonban nem került a szabályozás hatálya alá ez a termékcsoport.
Nem lesz kötelező az irányadó napi bevételi érték (INBÉ) néven és ajánlott napi bevitel (RDA) néven is ismert tájékoztatás a só-, zsír-, cukor- és energiatartalomról. A százalékos bontású kimutatás feltüntetése több uniós törvényhozó szándékának megfelelően önkéntes lesz, a tagállamok azonban az uniós szabályoknál szigorúbb rendet is bevezethetnek – írta a Reuters. Az új rendszer azt követően léphet életbe, hogy a megállapodást hivatalosan elfogadják a kormányok és az Európai Parlament – írja a Reuters nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Higiénia kompromisszumok nélkül
A női higiéniai termékek piacán egyre inkább előtérbe kerülnek a…
Tovább olvasom >A Paradicsom még odébb van
A hazai zöldségek-gyümölcsök választékának szélesítése az üzletekben a kormányzat, a…
Tovább olvasom >Fenntartható fagylaltot dob piacra az Auchan Portugáliában
Az Auchan Portugália a helyi O Gelado márkával együttműködve az élelmiszer-pazarlásra megoldást…
Tovább olvasom >