Megszerezték a Coca-Cola receptjét?

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 16. 12:01

Egy amerikai rádióműsor, a This American Life (Ez az Amerikai Élet) szerkesztői azt állítják, megtalálták a Coca-Cola receptjét, méghozzá egy 1979-es atlantai újságcikkre hivatkozva – írja a penzcentrum.hu.

A cikkben szerepel ugyanis egy fénykép, amelyen valaki egy gyógyszerészeti könyvet tart, amelyben állítólag John Pemberton gyógyszerésznek, a Coca-Cola feltalálójának eredeti receptje szerepel. (John Stith Pemberton gyógyszerész 1886-ban állította elő az Egyesült Államokban, Atlantában az akkor még névtelen üdítőital-szirupot.)

A rádióműsort 500 csatorna veszi át az Egyesült Államokban, és 1,7 millió ember hallgatja rendszeresen. Nem csoda hát, hogy a hírt gyorsan felkapta a világsajtó.

Köztudott, hogy a Coca-Cola titkos recept alapján készül. Azt is mondják, az összetételt az atlantai Sun Trust Bank páncéltermében őrzik, s csak két ember ismeri -mindketten csak a felét.

Ez félig igaz is: valóban a bankban őrzik, valóban csak két vezető ismeri, viszont mindketten az egészet. Ráadásul ez a titok annyira talán nem is titok, hiszen minden palack Coca-Cola címkéjén feltüntetik az összetevők listáját.

A gyártási folyamat során a megtisztított vízhez hozzákeverik a koncentrátumot: ebből lesz a szirup, az üdítőital alapanyaga. Víz és szirup bizonyos arányú keverékéhez széndioxidot adnak, majd az elkészült üdítőt egy zárt rendszerű gépsor gondosan ellenőrzött palackokba tölti és lezárja az üvegeket.

A This American Life szerint a Coca-Cola titkos receptje és a különleges ízt adó, az üdítő egészében mindössze 1 %-ot kiadó “Merchandise 7X” formula állítólagos összetevői:

Kapcsolódó cikkeink