Megszavazta az Európai Parlament az új élelmiszercímke-szabályozást

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 06. 12:16

A jövőben egyértelműen és olvashatóan kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy a termék mennyi zsírt, telített zsírt, szénhidrátot, cukrot, fehérjét és sót tartalmaz, hogy a vásárlók tudatosabban tudják eldönteni, hogy milyen élelmiszereket vásárolnak. Ezt tartalmazza az a jogszabályjavaslat, amelyet szerdán szavazott meg a Parlament.

A változás azonban csak a mennyiségek részletesebb közlését teszi kötelezővé, az arányokét nem. A megállapodás értelmében nem lesz ugyanis kötelező az irányadó napi bevételi érték (INBÉ) néven és ajánlott napi bevitel (RDA) néven is ismert tájékoztatás a só-, zsír-, cukor- és energiatartalomról. A százalékos bontású kimutatás feltüntetése önkéntes lesz, igaz, a tagállamok az uniós szabályoknál szigorúbb szabályozással is élhetnek.


Továbbra is érvényben marad az új élelmiszerekre vonatkozó, még 1997-ben alkotott, elavult szabályozás. Eszerint a klónozott állatokból készült élelmiszert előzetes jóváhagyás után forgalomba lehet hozni az EU-ban.

Az allergén összetevők listáját a jövőben a csomagolatlan élelmiszerek, például a menzákon vagy éttermekben értékesített élelmiszerek, esetén is kötelező lesz feltüntetni. Ez jelenleg csak az előre csomagolt élelmiszerek esetén kötelező. Ezzel kapcsolatban a tagállamoknak kell eldönteniük, hogy hogyan osztják meg ezeket az információkat a vásárlókkal.

Kötelező lesz feltüntetni a sertés-, bárány-, kecskehús és a szárnyasok eredetét is. Ez jelenleg a marhahús, méz, olívaolaj, friss zöldségek és gyümölcsök esetén, illetve olyankor kötelező, amikor ennek az információnak a hiánya félrevezető lehet – olvasható az Európai Parlament közleményében.

Az új szabályok szerint gondoskodni kell majd arról, hogy az élelmiszerek csomagolása, megjelenése ne adhasson okot a félreértésre. Szigorú szabályok gondoskodnak majd arról is, hogy a fogyasztókat ne lehessen félrevezetni különböző élelmiszer-utánzatokkal, például a tej felhasználása nélkül előállított “sajtszerű” termékekkel. A csomagolás elején, a márkanév mellett egyértelműen fel kell tüntetni, ha valamilyen összetevőt mással helyettesítenek – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink