Megsokszorozódhat az aflatoxin a szerbiai tejekben

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 25. 11:02

Szerbia a korábbi szint ötszörösét engedi meg ezentúl a tejben a rákkeltő anyagnak számító aflatoxinból.

tej_uj

Korábban az aflatoxin méreganyag mennyisége Szerbiában kilogrammonként legfeljebb 0,05 mikrogramm lehetett a tejben– ez az uniós határérték. Most azonban ezt az értéket az ötszörösére emelték a balkáni államban.

A belgrádi agrártárca szerint a gazdák még nem tudtak felkészülni az uniós szabvány betartására, a Szerbiát ért májusi árvíz pedig tovább súlyosbította a helyzetüket – ezért kellett enyhíteni a szabványt.

A megnövelt határérték nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét – nyilatkozta a tej minőségéért felelős állami intézmény igazgatója, Dragan Ilic. Azt közölte, a 0,05 és a 0,25 mikrogrammos aflatoxin tartalmú tej egyaránt fogyasztható, a változtatás semmilyen hátrányt nem jelent.

Nem ért egyet ezzel a vajdasági kormány, Branislav Bugarski mezőgazdasági titkár azt mondta, nem értik, miért kellett ismét megnövelni a határértéket, ha már egyszer összehangolták az Európai Unió szabványaival. „Miért kell ismét veszélyeztetni a gyerekeink egészségét?” – tette fel a kérdést.

Az aflatoxin a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő gombaméreg. Szerbiában már többször is változtatták a tejben megengedett szintjét, a legtöbbször annak függvényében, mi felel meg a gazdaság érdekeinek.
(hirado.hu, Kossuth Rádió, Krónika)

Kapcsolódó cikkeink