Megsokszorozódhat az aflatoxin a szerbiai tejekben
Szerbia a korábbi szint ötszörösét engedi meg ezentúl a tejben a rákkeltő anyagnak számító aflatoxinból.
Korábban az aflatoxin méreganyag mennyisége Szerbiában kilogrammonként legfeljebb 0,05 mikrogramm lehetett a tejben– ez az uniós határérték. Most azonban ezt az értéket az ötszörösére emelték a balkáni államban.
A belgrádi agrártárca szerint a gazdák még nem tudtak felkészülni az uniós szabvány betartására, a Szerbiát ért májusi árvíz pedig tovább súlyosbította a helyzetüket – ezért kellett enyhíteni a szabványt.
A megnövelt határérték nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét – nyilatkozta a tej minőségéért felelős állami intézmény igazgatója, Dragan Ilic. Azt közölte, a 0,05 és a 0,25 mikrogrammos aflatoxin tartalmú tej egyaránt fogyasztható, a változtatás semmilyen hátrányt nem jelent.
Nem ért egyet ezzel a vajdasági kormány, Branislav Bugarski mezőgazdasági titkár azt mondta, nem értik, miért kellett ismét megnövelni a határértéket, ha már egyszer összehangolták az Európai Unió szabványaival. „Miért kell ismét veszélyeztetni a gyerekeink egészségét?” – tette fel a kérdést.
Az aflatoxin a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő gombaméreg. Szerbiában már többször is változtatták a tejben megengedett szintjét, a legtöbbször annak függvényében, mi felel meg a gazdaság érdekeinek.
(hirado.hu, Kossuth Rádió, Krónika)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >