Megsokszorozódhat az aflatoxin a szerbiai tejekben
Szerbia a korábbi szint ötszörösét engedi meg ezentúl a tejben a rákkeltő anyagnak számító aflatoxinból.
Korábban az aflatoxin méreganyag mennyisége Szerbiában kilogrammonként legfeljebb 0,05 mikrogramm lehetett a tejben– ez az uniós határérték. Most azonban ezt az értéket az ötszörösére emelték a balkáni államban.
A belgrádi agrártárca szerint a gazdák még nem tudtak felkészülni az uniós szabvány betartására, a Szerbiát ért májusi árvíz pedig tovább súlyosbította a helyzetüket – ezért kellett enyhíteni a szabványt.
A megnövelt határérték nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét – nyilatkozta a tej minőségéért felelős állami intézmény igazgatója, Dragan Ilic. Azt közölte, a 0,05 és a 0,25 mikrogrammos aflatoxin tartalmú tej egyaránt fogyasztható, a változtatás semmilyen hátrányt nem jelent.
Nem ért egyet ezzel a vajdasági kormány, Branislav Bugarski mezőgazdasági titkár azt mondta, nem értik, miért kellett ismét megnövelni a határértéket, ha már egyszer összehangolták az Európai Unió szabványaival. „Miért kell ismét veszélyeztetni a gyerekeink egészségét?” – tette fel a kérdést.
Az aflatoxin a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő gombaméreg. Szerbiában már többször is változtatták a tejben megengedett szintjét, a legtöbbször annak függvényében, mi felel meg a gazdaság érdekeinek.
(hirado.hu, Kossuth Rádió, Krónika)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >A digitális detox a húsvéti böjt idején: az addiktív telefonhasználat sokkal súlyosabb és általánosabb probléma, mint gondoljuk
A húsvéti böjt hagyományosan a befelé fordulás, a lemondás és…
Tovább olvasom >Kegyetlen április fagykárok: akár 100%-os terméskiesés is előfordulhat
Az április eleji tavaszi fagyok ismét komoly problémát okoztak a…
Tovább olvasom >