Megsokszorozódhat az aflatoxin a szerbiai tejekben
Szerbia a korábbi szint ötszörösét engedi meg ezentúl a tejben a rákkeltő anyagnak számító aflatoxinból.
Korábban az aflatoxin méreganyag mennyisége Szerbiában kilogrammonként legfeljebb 0,05 mikrogramm lehetett a tejben– ez az uniós határérték. Most azonban ezt az értéket az ötszörösére emelték a balkáni államban.
A belgrádi agrártárca szerint a gazdák még nem tudtak felkészülni az uniós szabvány betartására, a Szerbiát ért májusi árvíz pedig tovább súlyosbította a helyzetüket – ezért kellett enyhíteni a szabványt.
A megnövelt határérték nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét – nyilatkozta a tej minőségéért felelős állami intézmény igazgatója, Dragan Ilic. Azt közölte, a 0,05 és a 0,25 mikrogrammos aflatoxin tartalmú tej egyaránt fogyasztható, a változtatás semmilyen hátrányt nem jelent.
Nem ért egyet ezzel a vajdasági kormány, Branislav Bugarski mezőgazdasági titkár azt mondta, nem értik, miért kellett ismét megnövelni a határértéket, ha már egyszer összehangolták az Európai Unió szabványaival. „Miért kell ismét veszélyeztetni a gyerekeink egészségét?” – tette fel a kérdést.
Az aflatoxin a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő gombaméreg. Szerbiában már többször is változtatták a tejben megengedett szintjét, a legtöbbször annak függvényében, mi felel meg a gazdaság érdekeinek.
(hirado.hu, Kossuth Rádió, Krónika)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,7 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal csökkent
Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól…
Tovább olvasom >Gyengén indult az ősz a kiskereskedelemben
Az előző havi, augusztusi adatokhoz viszonyítva nem indult jól az…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával szűri ki az Amazon a hibás termékeket szállítás előtt
Az Amazon „Project P. I.” modellje (a P. I. a private investigator, azaz…
Tovább olvasom >