Mégsem megy csődbe, sőt új üzletet nyit a Nordsee gyorsétteremlánc

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 24. 11:55

Nem vonul ki Magyarországról a Nordsee gyorsétteremlánc, sőt, újabb üzleteket nyit. A master franchise birtokosa megegyezett a hitelezőkkel, visszavonta a csődkérelmet, átnevezte a céget, megtartotta az összes dolgozót és további terjeszkedést tervez.

Január közepén tele volt a sajtó egy újabb gyorsétterem lánc megszűnésével: a Magyarországon 2008 óta – folyamatosan veszteségesen – működő Nordsee halas junkfood üzletek bezárásáról szóltak a hírek. Ezek azonban csak félig bizonyultak igaznak, a német gyökerű halas gyorséttermek fele – azaz a korábban működő kettőből az egyik – valóban végleg lehúzta a rolót. A hálózat másik egysége azonban egy hónapos kényszerszünet után február elsején újra kinyitott és azóta is üzemel.

A Westend bevásárlóközpontban lévő üzlet bezárása tehát átmenetinek bizonyult, a halas gyorsétterem Facebook-oldalán február 9-én üdvözölték a rajongókat. Ez a Nordsee-pult azóta is működik, s a pult felett a működési engedély kedvezményezettjeként annak ellenére a korábbi üzemeltető, a Mafish Kft. szerepel, hogy a megkérdezett alkalmazott szerint új tulajdonosa lett az üzletnek.

Sőt, további terjeszkedési tervek is kiderültek: az étteremlánc Facebook-profilján volt olvasható először, hogy áprilisban a Mammut bevásárlóközpontban új üzletet nyitnak, ugyanakkor a bezárt Váci utcai étterem várhatóan nem indul újra.

A külföldön nagy sikerrel működő lánc két üzletet futtatott Budapesten: az egyiket a budapesti Váci utca menőbb felének elején, a Haris köznél, a másikat pedig a Westend bevásárlóközpont aljában.

A Nordfish a Mammut-beli étterem után – elsősorban Budapesten – utcai kiszolgálású, “sétálós” imbiszeket nyitna (Németországban a Nordsee 120-130 imbiszt üzemeltet). Az imbiszek fejlesztésével kisebbek lennének a költségek, így valamelyest olcsóbb is lenne az étel, továbbá újabb termékekekkel – például diabetikus, gluténmentes ételekkel – bővítenék a kínálatot. Idén egy-két új imbiszt nyitnának, később évente legalább kettőt, főleg bevásárlóközpontokban.

A franchise-t birtokló és az üzleteket működtető Mafish Kft. december 30-án csődvédelembe menekült, mert nem akarta, vagy nem tudta tovább finanszírozni a két Nordsee-üzlet havonta összesen 2-2,5 millió forintos veszteségét, és a jelentős felhalmozott tartozást. Január elsején így egyik étterem sem nyitott ki. Ekkor úgy tűnt, hogy vége a magyarországi Nordsee-sztorinak (a hálózat a ’90-es évek első felében már próbálkozott Budapesten, akkor egy gyorsétterem működött néhány évig a Múzeum körúton – mérsékelt sikerrel).

Egy logisztikai véletlen nyomán azonban mégis fennmarad a halas étteremhálózat, a Mafish által is használt raktározási központ tulajdonosa ugyanis jelentkezett, hogy bizonyos feltételekkel átvenné a franchise jogot és az üzemeltetést. A csaknem két évtizede élelmiszer disztribúcióban utazó Rózsa Józsefet érdekelte a halétterem-hálózat, és úgy vélte, amennyiben február elsején ki tudja nyitni az üzleteket, úgy érdemes folytatni.

Rózsa január első hetét a – cégének is tartozó – Mafish főkönyveinek tanulmányozásával töltötte, majd a napokkal korábban kifejezetten erre a projektre alapított vadiúj cégén, a 3R-Shop Kft.-n keresztül megvette az időközben hitelezői nagy részével kiegyező Mafish Kft. 100 százalékát a Cipruson bejegyzett HB Capital cégtől. Az adásvételi szerződést január 27-én írták alá, de már az első hét végén megegyezett az ügyvezető, egyben a Whitestone Kft.-n keresztül korábbi tulajdonos Györke Balázzsal – aki egyébként cégei alapján inkább ingatlanfejleszéssel foglalkozik.

Az ügylet során pénzmozgás nem volt, az új tulajdonos 3R-Shop átvette a Mafish 300 millió forintos, Erste Bank felé fennálló adósságát, valamint a törzstőke ment át. A Mafish megvételével a Nordsee 100 százalékos master franchise tulajdonosa is lett Rózsa József.

Rózsa akkor még leendő tulajdonosként időközben a négy nagy hitelező – a Mafish-t hitelező Erste Bank, a Westend, a Nordsee és a váci utcai üzletet bérbeadó Viktor Kft. (amely a Trigránitos Nyúl Sándor érdekeltsége) – közül hárommal végül könnyen megállapodott. A Nordsee-nek érdeke volt bent maradni a piacon, a Westenddel pedig még minimális engedményt is ki tudott tárgyalni. Az Erstével – a banki gyakorlathoz képest viszonylag könnyen – sikerült megegyezni az átütemezésről. Rózsa József visszavonta a Mafish korábban beadott csődkérelmét, így reálissá vált az üzletek február elsejei újranyitása.

A Viktor Kft. azonban nem engedett a bérleti díjból, amit Rózsa kitermelhetetlennek tartott, mert abban az üzletben szezonális volt a forgalom. Így a Viktor január 31-gyel felmondta a bérleti szerződést, a Nordfish – illetve akkor még Mafish – pedig kiköltözött. Rózsa ugyanis a január 31-i birtokba kerüléssel Nordfish Kft.-re változtatta a Mafish nevét. Február elseje óta nincs kapcsolat a Viktor Kft.-vel, viszont így csak a Westendben lévő üzlet nyitott újra. Az új tulajdonos az üzlet minden dolgozóját átvette.
A Mafish Kft.-t 2005. április 20-án alapította a svájci lakcímmel rendelkező Laczkó Gábor és a három magyar magánszemély tulajdonában lévő Pareo Kft., amelynek egyik ügyvezetője Laczkó kézbesítési megbízottja, Réti Olga volt. A Pareo 2007. augusztus elején kiszállt, Laczkó 2009. március végéig maradt. A Pareo helyére jött a Györke Balázs jegyezte Whitestone 2007. október elsején, és ekkor váltotta az ügyvezetői tisztben Laczkót Györke. A ciprusi HB Capital 2009. május elején szállt be a cégbe, és az év november elejétől az eladásig egyedüli tulajdonos volt.

A Mafish Kft. bevétele 2010-ben 316,8 millió forint volt, adózott eredménye pedig -25 millió forint. Egy évvel korábban a 164 milliós bevétel mellett 5,5 millió forint adózott veszteséget értek el, 2008-ban pedig a bevétel 79,4, a veszteség 38,4 millió forintot tett ki.

A Nordsee/Westend forgalma 2011-ben 180-200 millió forint, a Váci utcai üzleté hasonló, de az ottani költségek a Westendbeli üzlet nyereségét is elvitték. Rózsa József idén kiegyezne a tavalyi forgalommal, összesen 350 millió körüli bevételre számít és ha a cafeteriából származó bevétel nem csökkenne 5-10 százaléknál nagyobb mértékben, úgy nullszaldóssá lehet hozni a céget. A cafeteriaforgalom 12-20 százalékot tesz ki a teljes bevételben (az Erzsébet-utalvány elfogadásáról már megegyeztek a Nemzeti Üdülési Szolgáltatóval, a SZÉP-kártyáról még nem).

Az új tulajdonos idén nem tervez áremelést. A Nordfish a franchise-adó Nordsee-nek nem franchise-díjat, hanem – átlagosan 5-10 százalékos – forgalmi, illetve nyitási jutalékot és marketingdíjat fizet.

A következő üzlet a Mammut 2-ben nyílik 300 négyzetméteren, egy volt étterem helyén, és rendes leülős/porcelános lesz. Az egész Nordsee-központot a Mammutba telepítik, és a tervek szerint innen lesz házhoz szállítás is.

A Mammuttal a jövő héten szerződnek, már mindent megtárgyaltak, a nyitás április elején várható. A beruházás 45 millió forintba került a Mafish-nek, amit saját erőből finanszíroztak. Mivel korábban is étterem volt, egy csomó minden már adott, a géppark pedig a „Váci utcából érkezik”. (hvg.hu)

Kapcsolódó cikkeink