Mégsem lesz trafiktörvény?

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 14. 13:00

Az európai versenyjogra hivatkozva halasztották el a kormánypártok a “trafiktörvény” mai végszavazását, pedig a jogszabály inkább más uniós normát sérthet. Ha mégis elfogadnák, csak a kijelölt dohányboltokban lehet majd cigarettát kapni, hipermarketekben például nem.

Az elmaradt uniós egyeztetés miatt halasztották el a végszavazást a „trafiktörvényről” – tudtuk meg. A Külügyminisztérium javaslatára a kormány kikéri az Európai Bizottság véleményét, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmét szabályozó törvényjavaslat nem ütközik-e versenyjogi szabályokba. Ennek a végét szeretnénk megvárni, és ennek megfelelően öntenénk végső formájába a törvényt – mondta Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke a hvg.hu-nak.

Mint ahogy már beszámoltunk róla, a javaslat értelmében a dohánykereskedelem joga állami monopólium lenne, és az erre a célra létrehozott társaság koncessziós díjat szedne a dohányszakboltok (trafikok) hosszú távra szerződő üzemeltetőitől. A fiatalok védelmével indokolt új szabályozás az értékesítési helyek számát radikálisan lecsökkentené: nem lehetne árulni dohánytermékeket vendéglátó- és szórakoztató-ipari helyeken, valamint 2000 négyzetmétermél nagyobb alapterületű áruházban.

A szolgáltatások szabad mozgását sértheti

Fejes Gábor ügyvéd, versenyjogi szakértő szerint nem klasszikus versenyjogi problémáról van szó, hiszen nem erőfölénnyel való visszaélés vagy kartellgyanú miatt ütközhet a leendő szabályozás uniós jogba. A szakértő szerint sokkal inkább az áruk és szolgáltatások szabad mozgását sértheti a korlátozás: az ugyanis üzletmérethez kötötten egyes (tipikusan a nagyobb és gyakorta külföldi tulajdonosi hátterű) kereskedelmi szolgáltatókat elzár az értékesítés lehetőségétől.

Még több részlet a HVG cikkében itt>>

Kapcsolódó cikkeink